Хрватски писци напустили ПЕН незадовољни критикама на рачун мисе

Срна
Хрватски писци напустили ПЕН незадовољни критикама на рачун мисе

ЗАГРЕБ - Чланови ПЕН центра БиХ писци Миљенко Јерговић, Иван Ловреновић, Жељко Иванковић и Ивица Ђикић затражили су да их ова организација избрише из чланства незадовољни саопштењем које је ПЕН упутио 9. маја поводом мисе за страдале на Блајбургу.

Хрватски чланови овог међународног удружења књижевника, пјесника, есејиста и писаца незадовољни су критиком коју је ПЕН изнио на рачун организатора мисе у сарајевској Катедрали, а неки и чињеницом да о том саопштењу нису консултовани.

"Молим вас да ме с данашњим даном избришете из чланства. Нисам ни на који начин био обавијештен о настанку и објави тог текста", наводи Ђикић, а преноси портал "Дневник".

Иванковић образлаже да "журба, форсирање и прекратко вријеме не омогућавају да се уопште ишта сувисло каже" и оцјењује да је "изненађујуће искључивање неких људи учинило изјаву недовољно диференцираном и нијансираном, понегдје чак грубом и незграпном, недостојном ПЕН-а".

Јерговић наводи да "не налази свјетоназорске, културне ни идентитетске везе између ПЕН центра у БиХ, у чијем је оснивању учествовао, и онога који данас постоји".

Иван Ловреновић "не мисли да је историју могуће, осим идеолошки омеђено, разврстати на бољу и гору, хуманију и нехуманију страну, нити да писац има задатак да заступа неке од тих страна, као што се сугерише у писму чланова ПЕН-а БиХ".

Чланови ПЕН центра БиХ објавили су протестно писмо поводом комеморативне мисе за припаднике усташких и домобранских јединица на Блајбургу. У писму је наведено да та организација поводом европског Дана побједе над фашизмом "потврђује своју оданост антифашистичким вриједностима слободе, једнакости и толеранције међу људима".

"Због тога сматрамо да је идеја да се у Сарајеву организује и комеморативна миса за фашисте и њихове симпатизере који су настрадали у повлачењу фашистичких и нацистичких снага према Блајбургу срамотна за овај град и ову земљу", навели су из ПЕН-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана