Хрватски генерали бране усташе и нападају српске партизане

Срна
Хрватски генерали бране усташе и нападају српске партизане

ЗАГРЕБ - У писму хрватској јавности 16 генерала брани поздрав усташа /војске Независне Државе Хрватске/ "За дом спремни!" и оптужује српске партизане који су ослободили Загреб да су, у ствари, починили злочине у том граду 1945. године.

Хрватски генерали тврде да је усташки поздрав "дио антифашистичког рата" и "дио баштине домовинског и одбрамбеног рата".

Они износе тврдње да је "За дом спремни!" настао "много прије оснивања усташког покрета и настанка НДХ", те да су се њим усташе "служиле свега годину дана".

Хрватски генерали сматрају да је од усташког много погубније било понашање партизана.

"У Загреб је ушла партизанска српска бригада и 8. маја 1945. године жослободилаж од живота хиљаде грађана. Ништа боље нису прошли ни остали хрватски градови и насеља, од сјевера до југа, до Сплита, Дубровника, од Оџака до Мостара, Читлука, Чапљине, Љубушкога, Широког Бријега...", тврде хрватски генерали.

Они се жале да се "нико никада, па ни злочиначки комунистички систем бивше СФРЈ, ни носиоци тог система, нису извинили за жмонструозне масовне злочинеж".

У писму јавности, које преносе портали у Хрватској, 16 генерали тврди да се у хрватском друштву "сије мржња према усташама".

"Ми, ратни генерали, адмирали и команданти сматрамо својом дужношћу да поново и стално говоримо и указујемо на све те деформације, погрешна гледишта и поступке", наведено је у писму.

Међу потписницима писма су генерали: Иван Тољ, Иван Капулар, Андрија Хебранг, Давор Домазет Лошо, Јосип Чулетић, Жељко Шиљег, Жарко Толе, Љубо Ћесић Ројс, Рахим Адеми, Живко Будимир и Благо Дујмовић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана