Хрватска: У пензију са 67

Танјуг
Хрватска: У пензију са 67

Загреб - Хрватска је донијела Закон о пензијском осигурању, чиме се та земља прикључила државама које су подигле старосну границу за одлазак у пензију и то до 67.године

Одрживост пензијског система, али и продужење животног доба становнштва, као и потреба да се на тржишту рада активирају старије особе, били су аргументи ресорног министарства рада за дизање старосне границе за пензионисање са 65 на 67 година и то од 2031. године.

Од наредне до 2030. године задржали би се исти старосни услови за стицање старосне и превремене пензије, а почев од јануара 2031. поступно би се повећавала старост за стицање права на пензију, по три мјесеца сваке године до 2037.

Од 1. јануара 2038. право на старосну пензију стицало би се са 67 година, преноси агенција Хина.

Закон уводи институт привремене старосне пензије за дугогодишње осигуранике, оне који имају 41 годину стажа и 60 година живота. Они ће од 1. јануара 2014. одлазити у пензију, али без пенализације.

Без пенализације ће у привремену пензију моћи и особе које након стечаја фирме заврше на заводу за запошљавање и не успеју да се запосле у року од две године, наравно, ако имају услове.

Систем социјалне помоћи ускоро би требало да буде праведнији и с више реда, будући да је Хрватски сабор данас донио Закон о социјалној помоћи који би то требало да гарантује.

Закон доноси низ новина, међу њима и институт гарантоване минималне накнаде која обједињује четири досадашње накнаде и лимитирана је на 2.900 куна.

Висину основице за утврђивање накнаде влада ће утврђивати уредбом према расположивим средствима, по садашњим прорачунима то је 800 куна, а до сада је било 500, објаснила је замјеница министарке социјалне политике и младих Маја Спориш. Једноставнијем поступку признавања социјалних права и мањем администрирању требало би да помогне информатизација система социјалне помоћи и његово умрежавање с другим системима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана