Хрватска: У пензију са 67 година

Танјуг
Хрватска: У пензију са 67 година

Загреб - Хрватска мора да повећа старосну границу за пензионисање са 65 на 67 година, каже министар рада и пензијског система Мирандо Мрсић.

Он објаснио је да је одрживост пензионог система главни разлог повећања старосне границе, али и продужење животног доба становништва и потреба да се на тржишту рада активирају старије особе.

"Коначним приједлогом закона о пензијском осигурању уводи се институт привремене старосне пензије за дугогодишње осигуранике, оне који имају 41 годину стажа и 60 година старости. Они ће од 1. јануара 2014. одлазити у пензију, али без умањења", навео је Мрсић представљајући закон у Хрватском сабору.

Када је ријеч о пенализацији она је, појаснио је, блажа што је неко ближи граници од 40 година радног стажа, међутим ако неко одлази у пензију раније тада је и пенализација већа.

Они који након стечаја фирме заврше на Заводу за запошљавање, а не запосле се у року од двије године, моћи ће да оду у привремену пензију уколико за то имају услове без пенализације, преноси агенција Хина.

Мрсић је најавио и да ће започети процес евалуације инвалидских пензија.

"Новим законом ће се инвалидске пензије контролисати како у систем не би ушли они који тамо не припадају", истакао је ресорни министар.

На питање ХДЗ-овог заступника Стјепана Милинковића хоће ли, с обзиром на тенденцију укидања све већег броја поштанских канцеларија, поштари наставити да разносе пензије, Мрсић је одговорио да они који су до сада примали пензије "на руке" добијаће их на тај начин и даље.

"Ништа се не мијења и поштар доноси пошту и пензије у свако мјесто у Хрватској", објаснио је министар рада и додао да пензионери због тога неће сносити никакве материјалне трошкове.

Од 1. јануара 2014, најавио је он, нови пензионери ће средства примати преко банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана