Хрватска продаје ауто-путеве

Агенције
Хрватска продаје ауто-путеве

Загреб - Ауто-путеви у Хрватској биће понуђени на концесију од 30 до 50 година стратешком партнеру, а процјена је да би могли бити продати за 2,4 до 3,2 милијарде евра, преносе агенције.

Влада Хрватске дала је сагласност за модел монетаризације ауто-путева, а стратешки партнер би наплаћивао путарине и преузео обавезу да их одржава.

Министар поморства, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске Синиша Хајдаш Дончић рекао је да од трајање концесије зависи колико новца ће бити добијено, а процена је да би ауто-путеви могли бити продати за 2,4 до 3,2 милијарде евра.

- Наредне године на наплату долази 6,6 милијарди куна кредита (око 900 милиона евра), а ако не продамо ауто-путеве, тај трошак ће пасти на леђа грађана - рекао је Дончић и додао да је дуг за ауто-путеве четири милијарде евра, преноси ХРТ.

Он је додао да би посао могао да буде завршен за девет до 12 мјесеци.

Дончић каже да су пословни савјетници у припреми модела монетизације примили 47 одговора разних инвестиционих и пензионих фондова, грађевинских компанија, па чак и домаћих пензионих фондова, који су заинтересовани за оснивање конзорцијума.

Према његовим ријечима, хрватска Влада жели да и они буду дио приче о монетизацији.

Прелиминарни разговори са потенцијалним понуђачима требало би да буду завршени до краја ове године, послије чега слиједи подношење необавезујућих понуда, преговори, па обавезујуће понуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана