Хрватска: Према првим резултатима већина се изјаснила За

Aгенције
Хрватска: Према првим резултатима већина се изјаснила За

Загреб - На референдуму у Хрватској, према првим незваничним резултатима, 64,84 одсто грађана изјаснило се да је "за" уставну дефиницију брака као заједнице мушкарца и жене, а 34,56 "против".

За сада је обрађено 38,44 одсто гласачких мјеста.

Изборна комисија Хрватске саопштила је да је на референдум изашло 34,84 одсто гласача, а право одлучивања имало је око 3,8 милиона пунољетних држављана Хрватске, преносе хрватски медији.

Према првим резултатима, у Осијеку се 61,48 одсто грађана изјаснило "за", у Сплиту 64,10 одсто, а у Дубровнику 70,14 одсто.

Да у Устав буде унесена одредба према којој је брак животна заједница мушкарца и жене, у Задру се изјаснило 62,95 одсто грађана, док је у Загребу "за" било 51,36 посто, а "против" 47,99 одсто гласача.

Истарска и Приморско-горанска жупанија једине су жупаније које су се на референдуму изјасниле "против".

Након затварања биралишта Драган Зелић из Организације за праћење регуларности избора /ГОНГ/ рекао је да је излазност брача на референдум показала да грађане не занима тај референдум.

Изборна комисија саопштила је да је полиција данас поступала на биралиштима углавном због галаме и вике, те дојава да су штандови на којима су прикупљани потписи за референдум "Вуковар - без ћирилице" били преблизу гласачких мјеста.

Одржавање референдума затражила је иницијатива "У име породице" након што је прикупила око 750.000 потписа. Референдуму су се успротивила удружења цивилног друштва.

Порука државног врха Хрватске, који је гласао до поднева, била је да је ово изјашњавање непотребно, али да ће његови резултати морати да се поштују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана