Хрватска прећутно отворила границе прије четири дана

Тањуг
Хрватска прећутно отворила границе прије четири дана

ЗАГРЕБ - Хрватска је своје границе за туристе неформално отворила пре четири дана, пише загребачки Јутарњи лист, уз подсјећање да је министар унутрашњих послова Давор Божиновић најавио да ће Европа на нивоу Уније одлуку о туристичком промету донети данас.

Лист пише да се нешто о томе могло наслутити још јуче, када је Божиновић на редовној конференцији за новинаре Штаба цивилне заштите потврдио да особе које на граници докажу да у Хрватској имају резервиран туристички смјештај, заправо без проблема могу ући у земљу.

Загребачки дневник примјећује да је формално-правно то у супротности с препорукама Хрватског завода за јавно здравство од 9. маја, којима је прописано да хрватску границу странци могу прелазити само у три специфичне ситуације.

А то је када у Хрватској у власништву имају некретнину или пловило или у ту земљу долази на сахрану, о чему је на граници дужан да покаже документацију.

Осим тога, странац у земљу службено може да уђе ако је позван од неког хрватског привредног субјекта, а трећа се односи на странце који за улазак у Хрватску имају неки „пословни разлог”, односно економски интерес.

Позивајући се на незваничне изворе, Јутарњи пише да управо туристи спадају у категорију економског интереса И, иако то тако децидирано нигдје није наведено, заправо могу прелазити границе.

„Наравно да је сваки турист економски интерес. Ми смо туристичка земља и јасно је колико ће нас погодити лоша сезона. Ипак, с друге стране, не желимо децидирано позвати странце с обзиром на ситуацију, али нећемо их одбијати И моћи ће да долазе на љетовање ако су уплатили неки аранжман“, рекао је саговорник листа близак Штабу цивилне заштите.

Страни ће туристи, појашњава даље извор Јутарњег, као и они који долазе у пословне сврхе, на уласку у земљу добити упутства о понашању у писаној форми.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана