Хрватска полиција уводи камере на униформама

Срна
Хрватска полиција уводи камере на униформама

ЗАГРЕБ - Хрватска полиција ускоро планира да уведе камере које ће полицијски службеници носити на униформама, чиме ће се поставити нови стандард у транспарентности и професионалности полицијског рада, рекао је министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

-Ова иницијатива не само да ће осигурати бољу заштиту права грађана, већ ће значајно допринијети заштити самих полицајаца у извршавању њихових дужности - оцијенио је Божиновић у разговору за Хину поводом Дана полиције.

Камере на униформама, додаје, биће кључни алат за документовање интервенција и заштиту грађана и службеника од неутемељених оптужби, а снимци ће пружити важне доказе о поступању.

Хрватски министар подсјећа да се тај систем већ показао као ефикасан у многим европским земљама, смањујући инциденте и јачајући повјерење јавности.

-Планирамо да покренемо поступак јавне набавке средином октобра, након чега ће услиједити пуна имплементација. Планирано је да се набави око 2.000 камера за ношење и 190 прикључних станица које ће бити распоређене по свим полицијским станицама - изјавио је Божиновић.

Како је навео, посебна пажња посвећена је едукацији службеника о коришћењу камера, чиме ће се подићи ниво транспарентности и стандардизовати понашање униформисане полиције. Снимци ће такође служити у едукативне сврхе, помажући даљем развоју професионалног понашања, закључио је Божиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана