Хрватска почела са изручивањем

Танјуг
Хрватска почела са изручивањем

Загреб - Хрватска почела са изручењем својих држављана које неке земље по основу европског налога за хапшење потражују због истрага или пресуда.

Загребачки суд је одобрио предају Данској мушкарца коме је у тој земљи одређен истражни затвор због трговине оружјем - два пиштоља и неколико “калашњикова”.

Одобрена је и предаја Њемачкој лица осуђеног на 11 мјесеци затвора због тешке крађе, који је прије хапшења побјегао у Хрватску.

Првог дана примјене европске потјернице, полиција је привела двадесетак особа које су европске земље тражиле због трговине људима и ропства, зеленашких уговора, превара, фалсификовања новца и докумената, породичног насеља, злоупотреба дрога и слицних кривичних дјела.

Због Закона о сарадњи у кривичним предметима с чланицама ЕУ, који је Хрватска усвојила у петак, два дана уочи прикључења ЕУ, европски налог за хапшење се не односи на кривична дјела почињења прије августа 2002. године.

Захваљујући том временском ограничењу, навела је Хина, Хрватска неће поступити по налогу за хапшење којим Њемачка тражи изручење бившег агента југословенске тајне службе Јосипа Перковића, због убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. у Баварској.

Министар Миљенић је, пренијела је Хина, изјавио да систем временског ограничавања примЈене европског налога за хапшење, поред Хрватске има још пет земаља чланица.

Ипак, он је признао да ограничавање европског налога остаје отворено питање када се ради о Хрватској.

- То је систем који познаје још пет земаља ЕУ. То није нешто што смо ми измислили, рекао је министар, наводећи да се увијек може полемисирати да ли је ограничење примјене европског налога требало ријешити током приступних преговора.

Миљенић сматра да су хрватски преговарачи то питање могли да ставе у “резерву” или да се тако нешто уради накнадно.

- У складу са исходом тих разговора, поступаће се даље, навео је он.

Миљенић дозвољава могућност да је Хрватска пропустила нешто у преговорима, али сматра апсурдним да би у случају да ограничење буде укинуто, другим земљама требало изручивати све особе.

Он је, међутим, казао да свака земља има неке законске несугласице са европским правним насљеђем, што није ништа “посебно или драматично”.

Иначе, даном уласка Хрватске у ЕУ у Загреб је стигло укупно 84 европских потјерница. Међу њима је и она за бившим функцонером УДБЕ Јосипом Перковићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана