Хрватска годишње издваја 45 милона евра за усташe

Aгенције
Хрватска годишње издваја 45 милона евра за усташe

Загреб - Хрватска годишње даје 45 милиона евра на пензије бившим припадницима усташких јединица и члановима њихових породица, пише "Јутарњи лист".

Према посљедњим подацима Завода за пензијско осигурање Хрватска исплаћује више од 13.000 пензија припадницима усташких јединица или члановима породица, који након њихове смрти имају право на пензију, што државу кошта 348.000.000 куна или више од 45 милиона евра.

До краја 2012. захтјев за издавање потврде о учешћу у оружаним снагама НДХ поднијело је 1.683 грађана из Хрватске и БиХ. Највећи број захтјева поднесен је 1994. (382), 1995. (168) и 1996. (220). С годинама је број захтјева за потврде о учешћу у оружаним снагама НДХ сплашњавао, а прошле их је године поднесено девет.

Директор тог завода Влатко Лемић је загребачком "Јутарњем листу" рекао, да грађани подносе захтјеве за потврђивање учешћа у оружаним снагама НДХ ради стицања одређених права.

Хрватски Сабор је 1993. године донио измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је припадницима оружаних снага НДХ, названих у том закону "домовинска војска", омогућено да им се свака година проведена у оружаним формацијама рачуна као двије године радног стажа, а исти критеријум примјењен је на године које су припадници тих снага након 16. маја 1945. године провели у ратном заробљеништву.

У Заводу за пензијско осигурање кажу да су за издавање увјерења о припадности оружаним снагама НДХ надлежне два ветеранска удружења, дакле, удружења грађана, пише лист.

Они који нису имали никакав писани документ о припадности тим снагама морали су тим удружењима да приложе фотографију из оружаних снага НДХ, потврду надлежне Канцеларије за одбрану или да имају два свједока.

"Јутарњи" је посебно занимало колико је потврда о учешћу у оружаним снагама НДХ издао Војни архив Министарства одбране Србије одакле су, како наводе, добили одговор да то министарство није надлежно за издавање таквих потврда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана