Хрватска држава тужи Норца

Агенције
Хрватска држава тужи Норца

Загреб - Првог хрватског генерала који је у Хрватској осуђен за ратни злочин, Мирка Норца, држава тужи за накнаду од око 47.000 евра које су исплаћене из буџета породици цивила убијеног на госпићком ратишту 1991. године.

Република Хрватска тужи присилно пензионисаног генерала хрватске војске и првог генерала осуђеног у Хрватској за ратни злочин, Мирка Норца, који је у новембру 2011. пуштен условно из затвора. Хрватска Норца тужи за накнаду од око 47.000 евра које су исплаћене из државног буџета породици цивила убијеног на госпићком ратишту 1991. године.

Општинско државно тужилаштво сматра оправданим захтјев да Мирко Норац, намири материјалну штету која је жртвама плаћена из буџета Хрватске, преноси ФоНет.

Истовремено, тужилаштво тражи да се налог за одштету односи и на Тихомира Орешковића, који је у сличној ситуацији као и Норац.

Тужилаштво аргументе за наплату од Норца и Орешковића заснива на правоснажним пресудама судова у Ријеци и Госпићу, где су обојица проглашени кривима, као и другим законским одредбама.

То је већ друга таква тужба против Норца, који је добио 12 година затвора због почињених ратних злочина. Држава тражи и да врати пола милиона куна исплаћених породици Стеве Вујиновића, страдалог у акцији Медачки џеп у септембру 1993. године.

У новој тужби против Норца реч је о износу од 360.762 куна које је република Хрватска исплатила супрузи и кћери Божидара Бошка Томичића убијеног 1991. на госпићком ратишту.

За убиство Томичића, као и неутврђеног броја цивила, пресудом Жупанијског суда у Ријеци осуђени су, између осталих, Тихомир Орешковић на 15 година и Мирко Норац на 12 година.

Врховни суд је у јуну 2004. године потврдио пресуду. У априлу је држава је Норцу понудила мирно рјешење спора, али он се није одазвао позиву. На посљедњем рочишту није се појавио на суду, пише Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана