Хрвати из БиХ масовно враћају хрватске личне карте

tportal.hr
Хрвати из БиХ масовно враћају хрватске личне карте

Сарајево - Хрвати који живе у Босни и Херцеговини, а имају личне документе с пребивалиштем у Хрватској, почели су враћати личне карте и траже њихово поништење, наводи тПортал пишући како су, због страха од новчаних казни и могућности да им лична буде одузета, неки становници пограничних подручја уз хрватску границу који живе у Херцеговини, ових дана у полицијским станицама затражили одјаву пребивалишта и поништење личних карти.

Закон о пребивалишту у Хрватској, усвојен прошле године, прописао је да особе које не живе на адресама у Републици Хрватској, су дужне до 29. децембра ове године одјавити пребивалиште и вратити личну карту.

Уколико не одјаве пребивалиште и не врате личну карту, пријети им да новчана казна до 5.000 куна и одузимање личне карте.

Према Закону о пребивалишту обавеза одјаве пребивалишта у Републици Хрватској постоји за оне хрватске држављане који су иселили из Хрватске ради трајног настањења у другој држави и они који никад нису живјели на адреси која им уписана као пребивалиште, наводи тПортал.

Пребивалиште морају одјавити прије исељења, а ако су то пропустили учинити одјаву могу затражити и путем надлежне дипломатске мисије - конзуларног уреда Републике Хрватске у држави у коју су иселили.

Процјењује се да више десетина хиљада Хрвата из Босне и Херцеговине посједује и хрватске документе, а како се одјавом пребивалишта не губи хрватско држављанство, дио њих се одлучио одјавити и вратити личне карте и избјећи новчане казне које би их могле захватити након 29. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана