ХДЗ против референдума о ћирилици

Агенције
ХДЗ против референдума о ћирилици

Загреб - Предсjедник ХДЗ Томислав Карамарко успротивио се одржавању такозваног референдума о ћирилици.

 

Карамарко је раније потписао захтев Штаба за одбрану хрватског Вуковара за рефередум који би смањио права мањина. "Ми нисмо за смањивање права које имају националне мањине из једноставног разлога јер су то стечена права и у тренутку уласка у ЕУ она су била активна", рекао је Карамарко новинарима у Загребу.

Потписивање захтјева за референдумом он је оправдао револтом рекавши да је то учинио као грађанин.

Штаб за одбрану хрватског Вуковара објавио је данас да је у двије седмице прикупио 650.000 потписа грађана за расписивање тзв. референдума о ћирилици, уз напомену да број није коначан, јер се на још неким мјестима пребројавају потписи.

За расписивање референдума потребно је више од 450.000 потписа, а двонедељни рок за њихово прикупљање истекао у недјељу у поноћ.

У Хрватској су се на око 2.000 мјеста од 17. новембра до 1. децембра прикупљали потписи за референдум о измијенама Уставног закона о правима националних мањина по којима би национална мањина имала право на службену употребу језика и писма ако чини најмање половину становништва неке локалне самоуправе.

Према постојећим правилима, двојезичност је могућа ако нека национална мањина чини више од 33 одсто популације, што је случај са српском националном мањином у Вуковару.

Управо је двојезичност у Вуковару и била повод за прикупљање потписа.

Премијер Хрватске Зоран Милановић поручио је раније да ће се његова влада лијевог центра свим правним средствима супротставити могућем одржавању референдума о правима националних мањина и да такав референдум док је он предсједник владе "никада неће проћи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана