Готовина и Маркач улазе у политику?

Танјуг
Готовина и Маркач улазе у политику?

Загреб -- Уколико премијер Зоран Милановић жели још једну побједу на парламентарним изборима мораће да подржи учешће хрватског генерала Анта Готовине на страни те странке.

А, ако Готовина оствари добре резултате, СДП би му могао понудити чак мјесто предсједника Сабора, објавио је хрватски портал “Дневно”, позивајући се на изворе блиске владајућој коалицији.

Све ће, како се очекује, бити много јасније након обиљежавања Дана сјећања, 18. новембра у Вуковару. Шушка се, наиме, да би Готовина у Вуковар могао доћи у колони са властима, никако са ветеранима.

“Бранитељска популација стога, с нестрепљењем очекује шта ће Готовина да направи, док је потез генерала Младена Маркача по том питању, већ сада неупитан - он ће тога дана 'Градом херојем' прошетати заједно са својим саборцима”, наводи хрватски портал.

Готовина и Маркач ослобођени су новембра прошле године готово свих тачака оптужнице за злочине почињење у хрватској злочиначкој акцији Олуја. Жалбено веће трибунала у Хагу је тако поништило првостепену пресуду којом су они били осуђени на 24, односно 18 година затвора. Пресуда је донета прегласавањем петочланог жалбеног вијећа (3:2).

Најновија догађања око афере у јавном предузећу “Хрватске аутоцесте”, односно оптужбе изречене на рачун градоначелника Задра и бившег министра мора Божидара Калмете, могле би, како се наводи, озбиљно да пољуљају рејтинг најутицајније хрватске опозиционе партије Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) у задарској жупанији, једној од најјачих упоришта те странке.

Такву ситуацију, на пола свога мандата могао би да искористи премијер Милановић како би ојачао снаге свог СДП-а у тој Жупанији. Позивајући се на добро упућене изворе, “Дневно” пише да би Миалновић “лако могао извући аса из рукава” и понудити генералу Готовини да води СДП-ову листу у задарској жупанији.

“ Жели ли Милановић још једну побједу на парламентарним изборима, мораће подржати Готовину и ту ће сарадњу, платити колико год буде требало”, наводи портал и додаје да уколико хрватски генерал оствари добре резултате, СДП би му могао понудити чак мјесто предсједника Сабора.

Шеф опозиције Томислав Карамарко, тада би се, како се наводи, нашао у великим проблемима и морао би вући један једини логичан потез - вратити генерала Младена Маркача у сам врх своје странке, гдје је и био деведесетих година.

Карамарку на руку, ишла би чињеница да се Маркач, међу хрватским ветеранима “котира” много боље од генерала Готовине.

Баш као и генерал из Пакоштана, и Маркач посједује огромну харизму, а његова додатна снага у посљедње вријеме, лежи у чињеници да даје безрезерву подршку хрватским ветеранима у свим њиховим акцијама, за разлику од Готовине који се држи по страни, истиче портал.

Додаје се да извори блиски Банским дворима вјерују у овакав сценарио тим прије што је, како се наводи, све чешће дружење генерала и премијера, одавно јавна тајна.

Повезао их је и, кажу, спријатељио министар обране Анте Котромановић, Готовинин велики пријатељ како у рату, тако и у миру, али и у његовим најтежим хаашким данима.

Осим тога, Готовинин политички пријатељи никада нису били актуелни и бивши функционери ХДЗ-а, Карамарко ни Иво Санадер, па многи не виде ни један разлог због којег би се национални херој приклонио тој странци.

Напротив, увјерени су, тврди портал “Дневно”, да је све то превагнуло да се Готовина држи ближе СДП-у, иако се никада није јавно о томе изјашњавао.
Као отежавајућа околност за Милановића у случају Готовине се наводи да су очи јавности упрте у сваки корак генерала који, од изласка из хашког затвора, вјешто избегава новинарске камере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана