Глобус: Пуповац једини политичар који неће изгубити

Танјуг
Глобус: Пуповац једини политичар који неће изгубити

ЗАГРЕБ - Како год да заврше парламентарни избори у Хрватској, заказани за 5. јул, било релативном побједом ХДЗ-а или СДП-а, или пак резултатом који неће донијети побједника, већ данас се може прогнозирати да је лидер СДС С Милорад Пуповц једини политичар који, према писању недјељника Глобус, неће изгубити.

Према писању загребачког дневника, Пуповац засигурно неће бити губитник упркос чињеници да се његово име и презиме готово редовно у истраживањима јавног мњења налази на листи политичара које Хрвати баш и не воле.

Подсјећају да је Пуповац на хрватској политичкој сцени пуних четврт вијека, откако је 1995. први пут ушао у Сабор и од тада је, кажу, најважнији српски политичар у Хрватској, који битно утиче на политичке прилике у земљи.

Тако ће, кажу, бити и послије јулских избора, јер су његови политички супарници из српске заједнице преслаби, што му гарантује, готово сигурно, осми узастопни саборски мандат.

"Али још нешто пуно веће - наставак учествовања у будућој власти, без обзира на то хоће ли је окупити Андреј Пленковић или Давор Бернардић. Јер, ко год засјео у Банске дворе, треба ће му подршка заступника из редова националних мањина, које, углавном, представља Милорад Пуповац", пише загребачки недјељник.

Аутор Роберт Бајруши за лидера СДС С каже да је у питању својеврсни "феномен Пуповац", који означава политичара који многе нервира, а, истовремено, ријетко која власт у Хрватској може без њега.

"То је нешто што су нам прошле седмице признали бројни политичари с којима смо разговарали о њему, како лијеви, тако и они с умјерене деснице. О Пуповцу нема потребе разговарати с типовима као што су Хрвоје Зекановић, Златко Хасанбеговић или Мирослав Шкоро јер је познато да он за њих представља страно тијело у Хрватској, а и сам је ових дана одбацио могућност постизборне коалиције у којој би била заступљена националистичка десница:

"Ми сигурно нећемо одлучивати о вољи ХДЗ-а ни Домовинског покрета. Је ли замисливо да ХДЗ одлучи иде с њима и да погази све што је направио протеклих година да би се реформисао као истински демокршћанска странка, а не као националистичко-клерикална и усташофилска странка, то ја не знам. Али, ако би то урадили, сасвим сигурно је да би на све оно што су учинили пљунули и тиме би се удаљили од националних мањина, продубили сукоб унутар хрватског друштва", упозорио је Пуповац у недавном интервјуу, подсјећа Барјуши.

Указује да је Пуповац "Милановићевским ријечником, заправо послао поруку ХДЗ-у, која гласи: Или ми или они".

А, по свему судећи, тумачи Бајруши, у владајућој странци и дугогодишњим коалиционим савезницима добро су чули ову Пуповчеву поруку.

"ХДЗ има највеће шансе за побједу, али послије ових избора више ништа неће бити исто у Хрватској. Увјерен сам да ће побједити ХДЗ, али та предност неће бити већа од неколико мандата у односу на опозицију, а како су односи између екипе око Мирослава Шкоре и Андреја (Пленковоића), драматично нарушени, изгледа да за ХДЗ поново расте значај мањинских заступника, као постизборних партнера", рекао је за загребачки дневник један из, како кажу, круга особа од повјерења Пленковића.

Исти извор додаје да је, како каже, у неку руку, Пуповац важан да ХДЗ не би "зависио од тога хоће ли се Шкоро умилостивити".

На питање колико је Пуповац важан у хрватској политици, Глобусов саговорник је јасан:

"Историја показује да су га многи овдашњи често требали (смијех). Милорад Пуповац спретан је политичар, који увијек штити српске интересе и зна то да постигне у постојећим околностима".

Истакао је да Пуповац неоспорно има тежину јер је СДС С, на овај или онај начин, учествовао у раду неколико владајућих коалиција.

"Можете га вољети или не, али све што је до сада радио у политици показатељ је његове важности, а не треба се изненадити ако постане још важнији после парламентарних избора у јулу. Мислим да Андреј Пленковић и он добро сарађују, али треба бити прагматичан. Само драги Бог зна какви ће бити изборни резултати, и ХДЗ-у је сигурно боље имати резервну опцију за коалицију, умјесто да зависи од Шкориних апетита. Када постоји још једна опција, онда је то сасвим друга прича."

И неименовани посланик СДП за Глобус каже да је та странка, наравноо, спремна да буде у коалицији са СДС С-ом, као И са свим осталим посланицима мањина.

"Уосталом, они и ми из СДП-а смо природни савезници, иако се то у прошлости није често тако чинило. Али, за разлику од ХДЗ-а, код нас нема никога ко оправдава симболе "за дом спремни" и усташлук, па мањинци, посебно српске националности, не би морали да се правдају пред својим бирачима, ако би подржали нашу владу", рекао је за Глобус посланик СДП.

Након те изјаве, аутор наводи да је све јасно И да пошто заврше избори Пуповац ће моћи да бира на коју ће страну И под којим условима.

"Позиција је то за коју би многи политичари платили сувим златом, а посебно кад се узме колике препреке је морао да пређе, прије него се домогао садашњег статуса", наводи Бајруши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана