Глас Срусије: ”ЕУ више држи до права геј популације него до Срба

Агенције
Глас Срусије: ”ЕУ више држи до права геј популације него до Срба

Москва - Високи званичници ЕУ више држе до права геј популације у Србији него до права преосталих Срба у Хрватској - коментарише “Глас Русије”.

 Високи европски званичници стали су у заштиту геј параде, која је требало да буде одржана у Београду крајем прошлог мјесеца, али када је ријеч о заштити основних мањинских права српске заједнице у Хрватској, онда је таква подршка потпуно изостала, а чиновници из Брисела наглашено су остали равнодушни према таласу насиља који се проводи према српском језику и ћирилици.


На “Паради поноса”, која је одржана 2010. године у Београду, на њеном челу налазио се тадашњи шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, који је том приликом изјавио да је “битно да се на тај начин покаже да у Србији постоји систем вриједности у коме нема мјеста дискриминацији”.

“Параду” су подржали и други високи представници ЕУ, а учесницима “параде” тада се прикључила и амерички амбасадор у Србији да би сви они заједно својим личним присуством јавно демонстрирали колико им је стало да се “парада” одржи.

Међутим, када је најмлађу чланицу ЕУ /Хрватску/ задесио талас нетрпељивости према загарантованом праву једне националне мањине /Срба/ и када су табле на ћирилици једна за другом разбијане у Вуковару, затим у Загребу, па онда и у Војнићу, Удбини и у околини Шибеника, онда се из Брисела није чуо скоро никакав глас подршке мањинским правима.

Штавише, прије неколико дана је портпарол Директората за образовање, културу и мултијезичност ЕУ Денис Абот дословно изјавио да се Европа неће у то мијешати, јер је - “поштивање културне разноврсности и права мањина представљају темељне одреднице документа ЕУ, али јурисдикцију у тим стварима имају земље чланице”.

Ако се узме у обзир да су европски званичници наглашавали да Србија, која није чак ни близу чланства у ЕУ, мора досљедно да поштује мањинска права, и да су лично предводили геј параду – онда би се могло очекивати да ће са истим таквим ентузијазмом да бране и мањинска права у својој чланици /Хрватској/.

То значи да би било најлогичније да сада високи званичници ЕУ лично присуствују постављању ћириличних табли широм Хрватске, као што су присуствовали београдској “Паради поноса” 2010.године - наводи се у коментару “Гласа Русије” и закључује:

Нажалост, како рече Денис Абот, званични представник европског Директората за образовање, културу и мултијезичност - њих се не тиче остварење српских мањинских права на територији ЕУ. Ако ништа друго, бар је био искрен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана