Гардијан: Хрватска полиција црта мигрантима крстове на глави

Танјуг
Гардијан: Хрватска полиција црта мигрантима крстове на глави

ЛОНДОН - Британски лист Гардијан пише да хрватска полиција наводно спрејем црта крстове по главама тражилаца азила који покушавају да пређу границу из БиХ.

Гардијан је објавио двије фотографије миграната са исцртаним крстовима, наводећи да је добио још много фотографија с призорима који су хуманитарне организације описале као "најновије понижавање" миграната који пролазе балканском рутом, а које чине хрватске власти.

Лист преноси да су Уједињене нације затражиле од хрватске владе да истражи најновије наводе о злостављању миграната.

"Очигледно је да је један од намјераваних ефеката оваквог понашања да се понизе избјеглице и мигранти, који покушавају да пређу границу", рекао је Џек Сапох из невладине организације "No Name Kitchen, која дјелује у Великој Кладуши.

Сапох, који је и члан организације за надгледање људских права "Vorder Violence Monitoring Network", каже да је такво понашање посљедица једног од могућа два мотива.

"Или хрватске власти, које чине ова дијела, користе боју у спреју како би идентификовале и понизиле оне који изнова покушавају да пређу границу или, што још више забрињава, оне користе ово као тактику да психолошки трауматизују ове мушкарце, који су већином муслимани", рекао је Сапох.

Гардијан наводи да су 6. маја у Пољани у БиХ извори које не именује пријавили ННК да је група људи потиснута и попрскана спрејем наранџасте боје.

Како наводи британски лист, украдени су им новац и мобилни телефони, а некима су одузете и ципеле.

Пише и да се друга група људи 7. маја вратила у камп Мирал код Велике Кладуше и описала да је била подвргнута сличном третману.

Британски лист преноси да је контактирао хрватску полицију за коментар и наводи да су власти раније истицале потребу за заштитом граница.

Лист наводи и да сваке вечери група тражилаца азила покушава да пређе из БиХ у Хрватску, гдје их чека полицијска ескадрила на граници.

"Наоружани палицама, пиштољима и наочарима за ноћни вид, они патролирају најдужом спољном границом ЕУ. Тражиоци азила прелазак границе зову ''игром'', али је то опасан подухват", оцијењује Гардијан.

Гардијан наводи да су хуманитарни радници, љекари и званичници УН документовали "систематско злостављање и насиље које чини полиција" над мигантима а које, како се наводи, често туку, пуцају у њих, пљачкају их или им одузимају одјећу.

УНХЦР је саопштио да је "дубоко забринут због пријављеног насиља и поступања хрватске полиције према мигрантима и избјеглицама".

''''Наша организација је раније примила и накнадно подијелила са властима вјеродостојне извештаје о људима који тврде да су незаконито враћени из Хрватске у Босну и Херцеговину и Србију", рекао је за Гардијан регионални службеник за комуникације УНХЦР-а за централну Европу Зоран Стевановић.

Он је додао да је УНХЦР затражио од хрватске владе да истражи све тврдње о кршењима и злоупотребама и да успостави независни механизам процјене како би се утврдиле чињенице о ситуацији на граници.

Гардијан преноси и да је у периоду између септембра 2019. и јануара ове године УНХЦР пријавио хрватским властима стотину случајева наводног незаконитог враћања људи из Хрватске у БиХ и Србију.

Упркос томе, Сапох каже да је у посљедња два мјесеца његова организација наставила да добија пријаве о насиљу на граници БиХ.

Он је додао да су извјештаји о "повећаној бруталности" током потискивања људи забрињавајући због све веће аутономије коју су државне власти стекле током пандемије корона вируса.

"Сада више него икада важно је за нас да ове снаге одговарају за њихове поступке", рекао је он.

Гардијан наводи и да су прошлог мјесеца власти у БиХ наредиле премјештање више хиљада миграната у забачени камп у Липи, селу удаљеном око 25 километара од границе са Хрватском због пандемије корона вируса.

Преноси и да је изградња новог кампа изазвала панику међу тражиоцима азила и волонтерима, који страхују да та мјера неће гарантовати пружање помоћи мигрантима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана