Фокус: Хрватска добија налог за хапшење Перковића

Танјуг
Фокус: Хрватска добија налог за хапшење Перковића

Берлин - Првог дана чланства Хрватске у ЕУ из Њемачке стиже налог за хапшење бившег званичника СДБ Јосипа Перковића, оптуженог за организовање убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића

Првог дана чланства Хрватске у ЕУ, 1. јула у ту земљу ће из Њемачке стићи налог за хапшење бившег званичника југословенске тајне службе Јосипа Перковића, оптуженог за организовање убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, објавио је данас њемачки недјељник "Фокус".

Њемачко савезно државно тужилаштво првог дана по уласку Хрватске у ЕУ правосудним властима у Загребу уручиће налог за хапшење 68-годишњег Перковића и уједно затражити његово изручење.

Перковић се у Њемачкој терети да је организовао убиство Ђурековића 1983. године у Волфратшаусену, у Баварској.

Перковић је убијен са пет хитаца и ударцима сјекиром у главу, подсјећа лист.

Подсјећа се и да је у Њемачкој расписана потјерница за још пет особа за које се сумња да су биле Перковићеви сарадници, а њемачко државно тужилаштво је за њихово хапшење расписало награду од 12.000 евра.

Фокус тврди да су њихови новинари открили да се осумњичени налазе у Загребу.

Један од њих, 71-годишњи бивши шеф тајне службе Здравко Мустач, тврди да није знао за налоге за убиство хрватских емиграната те да је југославенски режим имао право "енергично" поступати према "екстремним Хрватима у избјеглиштву", оптужујући их да су покушавали кријумчарити експлозив за нападе у Југославији, јавила је агенција Хина.

Врховни земаљски суд у Минхену утврдио је 2008. у пресуди Крунославу Пратесу, оптуженому за убиство Ђурековића да су само у раздобљу између 1970. и 1989. у Њемачкој погубљена 22 Хрвата, за чија се убиства терети југославенска тајна служба.

У пресуди се такође подсјећа да су Њемачке власти покушавале добити правну помоћ од Хрватске, али су се, како се наводи, хрватске власти редовно оглушивале на те молбе.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана