Филе: Отворено пет поглавља у преговорима са Црном Гором

Aгенције
Филе: Отворено пет поглавља у преговорима са Црном Гором

Брисел - Црна Гора данас је у Бриселу отворила пет преговарачких поглавља, објавио је на свом "Твитер" налогу европски комесар за проширење Штефан Филе.

Осим поглавља 23 "Правосуђе и основна права" и 24 "Правда, слобода и безбједност", отворена су и поглавља Пет "Јавне набавке", Шест "Привредно право" и 20 "Предузетништво и индустријска политика".

Поглавља 23 и 24, која чине срж владавине права, окосница су "новог приступа" у преговорима, а Црна Гора прва је земља која пролази кроз нови приступ.

Отварању поглавља претходила је израда акционих планова за ова поглавља, као и њихова рана примјена у дијелу уставних промјена.

У црногорској делегацији која је данас присуствовала Међувладиној конференцији о приступању Црне Горе ЕУ налазе се потпредсједници Владе и министри спољних послова и европских интеграција, односно правде, Игор Лукшић и Душко Марковић, министар унутрашњих послова Рашко Коњевић и главни преговарач Александар Андрија Пејовић.

Црна Гора је 29. јуна 2012. године у Бриселу отворила приступне преговоре с ЕУ, а има статус кандидата од 17. децембра 2010. године.

Брисел се одлучио за нови приступ у преговорима са Црном Гором како се не би догађало да земље улазе неспремне у ЕУ.

Шест мјесеци након што су приступни преговори проглашени отвореним, Црна Гора је 18. децембра 2012. отворила и одмах затворила поглавље 25 "Наука и истраживање".

Друго поглавље које је отворено и одмах затворено 15. априла 2013. било је поглавље 26 "Образовање и култура".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана