Филе: ЕК забрињава корупција у Црној Гори

Дневне новине
Филе: ЕК забрињава корупција у Црној Гори

Подгорица - Црна Гора може до краја године да отвори поглавља 23 и 24, уколико за то испуни услове, изјавио је европски комесар за проширење Штефан Филе, наводећи да ће у Бриселу наставити да прате развој истраге у вези са афером “Снимак”.

Филе је рекао и да Европску комисију забрињава корупција у Црној Гори.

- Црна Гора треба да успостави адекватан оквир за спречавање и борбу против корупције. Комисија жели да види ефикасне и непристрасне истраге у случајевима корупције на свим нивоима - рекао је Филе подгоричким “Дневним новинама”.

Одговарајући на питање да ли ће Црна Гора до краја године отворити поглавља 23 и 24, Филе је рекао да је то могуће уколико се испуне потребни услови, али да је квалитет акционих планова важнији од брзине.

- Комисија треба да процијени да ли су планови у складу са траженим критеријумима. Када се то уради, препоручићемо државама чланицама да Црна Гора отвори релевантна поглавља - појаснио је Филе.

Одговарајући на питање да ли од судских органа очекује да истраже све о афери “Снимак”, Филе је рекао да су из Брисела од почетка тог случаја поручивали да он треба да се истражи.

- Канцеларија јавног тужиоца већ је најавила званичну истрагу о афери, а Комисија ће наставити да прати развој ситуације - навео је Филе.

Афера “Снимак” је изашла у јавност уочи предсједничких избора у Црној Гори, а тиче се сједница органа владајућег ДПС-а, на којима је расправљано како да се обезбиједи довољан број гласова на изборима, тако што би се путем државних институција бирачима обезбиједило запослење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана