ЕУ упозорава Хрватску због ћирилице!

jutarnji.hr
ЕУ упозорава Хрватску због ћирилице!

Брисел - Уколико прође иницијатива за референдум против ћирилице, Хрватска би могла да очекује озбиљне проблеме са ЕУ, рекао је за Јутарњи један званичник из Брисела.

Дипломате у Бриселу кажу да је Шимунићев испад на Максимиру “питање закона и кривично дјело које нема везе с политиком”, пише Јутарњи лист.

“Таквих испада има и другдје. Драго нам је што је у Хрватској већ предузета законска мјера против тог фудбалера”, рекао је за Јутарњи званичник ЕУ.

Ипак, дипломате су упозориле на озбиљан проблем који Хрватска може да има у будућности, а ријеч је о скупљању потписа за референдум о ћирилици, наводи се на порталу загребачког дневника.

“Прође ли та иницијатива и тај референдум, очекујте озбиљне проблеме с ЕУ. Тада ће се с вама поновно морати бавити госпођа Вивијен Рединг (повјереница за правосуђе), јер је Закон о заштити и унапређењу права мањина био услов да Хрватска уопште уђе у Унију и сада се тај закон не може мијењати.”

Из Комисије су поручили да они не могу одговарати на хипотетичка питања, јер у том би случају морали најприје утврдити постоји ли повреда закона ЕУ.

У вези са Шимунићевим испадом, реаговао је прије неколико дана и повјереник Савјета Европе за људска права Нилс Муижниекс. “Тражим од Хрватске да одлучно осуди нацистички поздрав играча националног тима”, написао је на Твитеру.

Дипломате ЕУ кажу да, према извјештајима које добијају од својих колега у Загребу, “ситуација у Хрватској није угодна”. Наводно је данас потпредсједница Владе Весна Пусић имала састанак с амбасадорима држава ЕУ на којем их је упознала са ставовима Владе о свим новим догађајима, преноси Јутарњи.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана