Епископу Јоаникију и никшићким свештеницима одређен притвор

ГС
Епископу Јоаникију и никшићким свештеницима одређен притвор

НИКШИЋ - Његовом преосвештенству епископу будимљанско-никшићком Јоаникију одређено је задржавање до 72 часа након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу због синоћње литије поводом празника светог Василија Острошког у том граду на којој се окупило више хиљада грађана, а која је одржана упркос забрани јавних окупљања.

У саопштењу које је потписао државни тужилац и портпарол Основног државног тужилаштва у Никшићу Стево Шекарић наводи се да су владика Јоаникије и свештеници никшићког Саборног храма осумњичени за непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

- Они су супротно наредбама Министарства здравља прекршили забрану окупљања на јавном мјесту и организовали вјерски обред - литију улицама града Никшића, којој је присуствовао већи број грађана - наводи се у саопштењу.

Прије одласка у полицију, великом броју окупљених грађана обратио се владика Јоаникије који их је замолио да се не праве нереди, поручивши да ће отићи у полицију да да изјаву јер је дубоко увјерен да није прекршен ниједан члан Устава Црне Горе и да су они и пред Богом и пред народом чисти.

Окупљени грађани скандирали су “Не дамо владику” и “Не дамо владике”, а од полиције су тражили да баце униформе.

У неколико градова у Црној Гори - Бијелом Пољу, Пљевљима и Беранама, синоћ су одржани протестни скупови грађана због спорног Закона о слободи вероисповести.

Прије спонтаног окупљања на градском тргу, Бјелопољци су аутомобилима, уз звуке сирена, кружили улицама града, преносе Вијести.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана