Епархија будимљанско-никшићка: Хитно ослободити владику Јоаникија и никшићке свештенике

Срна
Епархија будимљанско-никшићка: Хитно ослободити владику Јоаникија и никшићке свештенике

НИКШИЋ - Епархија будимљанско-никшићка затражила је данас хитно ослобађање Његовог преосвештенства будимљанско-никшићког епископа Јоаникија и седам никшићких свештеника, упућујући државним властима најоштрији протест због агресије и насиља над том епархијом Српске православне цркве у Црној Гори.

У саопштењу Епархије се наводи да су, такмичећи се у демонстрацији силе, кријући незаконито поступање у свеопштој паници и пометњи коју претходно крајње стручно и увјежбано изазову, поједини црногорски тужиоци и инспектори полиције учинили ирационалан корак - лишили су слободе епископа Јоаникија са седам никшићких свештеника, образлажући њихове "службене радње", /а, у ствари, личну сервилност према претпостављеном бирократи на "вишем мјесту"/ владикиним "непоступањем по прописима за сузбијање ширења заразних болести".

"Цинизам, исказан у цитираним тужилачким и полицијским квалификацијама молитви које је ових дана наш епископ са свештенством приносио Богу, као и мржња коју показују поједини политичари - али и приземни медији, а коју крију иза сентенци о једнакости пред законом - разоткривају се у чињеници да је наш епископ при повратку у своју отаџбину Црну Гору 28 дана /у марту и априлу/ провео у самоизолацији, поштујући мјере и наредбе црногорске Владе у борби против нове заразе вируса корона, али и све препоруке Националног координационог тијела и Института за јавно здравље", истиче се у саопштењу.

Из Епархије наглашавају се да је владика Јоаникије тиме показао личну одговорност, као грађанин и држављанин Црне Горе, а посебно као пастир према потреби да се уложе заједнички напори и очува јавно здравље.

"Свједочимо да су чак његовим одлукама редовним службама у храмовима прилагођавани распореди, а све са жељом да се до крајњих граница испоштују одлуке Владе Црне Горе, те тиме покаже и жеља да се заједничким националним прегнућем превазиђе пошаст на коју ни наша земља није могла остати имуна", указују из Епархије.

Они додају да је такав човјек, кога је недавно пјесник назвао украсом Цркве, дочекао да га у родном Никшићу на правди Бога заједно са још седморицом честитих свештеника у пола ноћи хапсе "чувари закона", који су низом немарних радњи вишеструко закон, који наводно штите, прекршили и доказали да им он не значи ништа, али да им значи да духовног оца покушају унизити насилним хапшењем и тамничењем у нехуманим зидинима.

У саопштењу се подсјећа да је Епархија будимљанско-никшићка, као једна од седам првооснованих српских епископија која ове године слави пуних осам вијекова од оснивања, за седам дана, односно од Ђурђевдана до дана у којем се слави Острошки Чудотворац, била мета најбруталнијих напада и, коначно, покушаја обезглављивања.

"На Ђурђевдан, 6. маја, у беранској полицијској станици у вишечасовном третману ислеђивано је пет православних свештеника. Епилог је берански тужилац заказао за 18. мај у 8.00 часова. Дана 8. и 9. маја били смо свједоци бруталног медијског, инферналног, напада на тројицу беранских свештеника, обављеног уз обиље неистина, инвектива и спинованих формулација.

Већ 10. маја десило се ново позивање у полицијску станицу пет беранских свештеника и свештеномонаха /који су и Ђурђевданско предвечерје провели на истом мјесту/, а које, бар за сада, није настављено даљим тужиочевим поступањем. Атак на нашу Епархију кулминирао је 12. маја хапшењем епископа Јоаникија са седам никшићких свештеника и незаконитим одређивањем притвора. Над њима је тортура настављена одбијањем укидања притвора, што је прецедентна пракса црногорских судова у односу на исти чињенични и правни опис", указују из Епархије.

Из Епархије наводе и да све ово није било довољно, па су се особе које су се криле иза униформе и оклопа окомиле, у својој осионости и неразумљу, на дјецу, немајући, нажалост, појма о ријечи Преподобног Јустина Ћелијског да је дијете "парче неба на земљи".

"Тако је међу много малољетне дјеце, које је црногорска полиција на тлу наше Епархије брутално тукла, јер су починили гријех опредјељујући се за људскост и непролазно трајање и живот, ријечима - Не дамо светиње! - тешко настрадао и малољетни, рођени брат свештеника наше епархије Милоша Цицмила. Замислимо се над судбином дјеце која су дочекала да их у њиховој земљи полицијски службеник удара чизмом у главу, пендреком у груди или стомак… Какве ће успомене наша дјеца понијети из своје државе у свијет? О чему ће приповиједати? О правди, слободи, реду, миру и благостању", истичу из Епархије.

Из Епархије су упутили јавни позив правосудним истражним органима у Црној Гори да ослободе из притвора владику Јоаникија и дозволе му да покуша да се одбрани, што му припада по Уставу и законима Црне Горе, али и потврђеним међународним уговорима, као узорном грађанину ове земље и Европе.

"Без обзира на сва страдања, прогон и мучеништва, желимо да сав свој православни народ позовемо на мир и на братску слогу, да нам се придруже свом својом снагом у молитви за нашег епископа и оце свештенике и свештеномонахе, да их Господ окријепи милошћу и благодаћу својом, да би истрајали на путу страдања, који је и једини пут спасења човјековог", поручују из Епархије будимљанско-никшићке.

Након саслушања у Основном државном тужилаштву, епископу Јоаникију и седморици свештеника никшићког Саборног храма одређено је задржавање до 72 часа због литије на празник Светог Василија Острошког у уторак, 12. маја, у Никшићу, на којој се окупило више хиљада грађана упркос забрани јавних окупљања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана