Два полицајца повријеђена у Пљевљима, сукоб полиције и грађана у Никшићу

Г.С.
Два полицајца повријеђена у Пљевљима, сукоб полиције и грађана у Никшићу

ПОДГОРИЦА - Управа полиције Црне Горе саопштила је да је у Пљевљима полиција вечерас засута каменицама, стакленим флашама и пиротехничким средствима, да су два полицајца повријеђена и да је у току "привођење више лица одговорних за инциденте".

"Вечерас је у Пљевљима дошло до инцидента у којем су окупљени грађани напали полицијске службенике и у њиховом правцу бацали каменице, стаклене флаше и пиротехничка средства, те тако угрожавали животе службеника Управе полиције. Два службеника Центра безбједности Пљевља су повријеђена", наведено је у саопштењу.

Из Управе полиције прецизирају да се у Улици краља Петра окупио већи број грађана супротно наредби црногорског Министарства здравља о забрани јавних окупљања.

"Након више упозорења и наређења службеника полиције окупљена маса се оглушила о наређења и у правцу полицијских службеника почела да баца камење, стаклене флаше и пиротехничка средства", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је полиција употријебила сузавац, да се окупљени грађани разилазе, као и да је "велики број окупљених био маскиран и млађе животне доби".

"У току је привођење више лица одговорних за инциденте, али и даље полицијске мјере и радње на идентификовању и процесуирању свих лица", наводи црногорска Управа полиције.

Вечерас су у Никшићу, Пљевљима, као и у Беранама, Подгорици и Будви одржани протести због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седам никшићких свештеника, а полиција је уз употребу сузаваца и шок бомби растјерала окупљена у Никшићу и Пљевљима.

Више људи је ухапшено током вечерашњих нереда на улицама Никшића, где су се грађани окупили тражећи да се епископ будимљанско-никшићки Јоаникије пусти из притвора.

Како преносе Вијести, координатор партије Алтернатива, Никшићанин Веско Пејак позван је вечерас на информативни разговор у Центар безбедности због статуса на друштвеној мрежи Фејсбук, у којем је раније данас рекао да ће у 18.00 сати бити испред ЦБ Никшић да искаже револт због хапшења свештеника.

“Вијести” преносе да се Пејак појавио сам, а убрзо се придружило јо десетак углавном младих особа.

“Вечерње новости” наводе да је Пејак пуштен на слободу неколико сати након привођења.

“Вијести” додају да је полиција привела и новинара “Вечерњих новости” Велишу Кадића, који је снимао, иако је фоторепортер “Дана” Жељко Шапурић рекао да је реч о новинару.

Никшићанка Лејла Вукосављевић рекла је да су ухапшени њен супруг и два сина, од којих је један пунолетан.

Полиција је вечерас бацила сузавац и шок бомбе током протестне шетње у Никсићу, где су се грађани окупили тражећи да се епископ будимљанско-никшићки Јоаникије пусти из притвора.

Како преносе црногорске Вијести, грађани су гађали полицију камењем и скандирали “усташе” и “керови”.

Окупљени су скандирали “Не дамо светиње”, “Пустите владику” и певали “Устала је Црна Гора светиња се бранит мора, Мило лопове”.

“Вечерње новости” преносе да тензије још трају и да су на улицама још увек распоређени полицајци који бацају сузавац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана