Ђукановић: Односи са Србијом примјер за регион

Агенције
Ђукановић: Односи са Србијом примјер за регион

Брисел - Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио је данас у Бриселу да ће ускоро “сигурно ићи у Београд” и нагласио су односи Црне Горе са Србијом данас “веома примјерени и могу бити добар примјер међудржавним односима у региону”.

Ђукановић је послије разговора с европским комесаром Штефаном Филеом о поспјешењу преговора Црне Горе о чланству у ЕУ, посебно у владавини права, подвукао да често разговара с колегама у Београду и преноси искуства Подгорице у том процесу.

- Задовољство ми је да могу да кажем да није потребно никог убјеђивати, јер ми се чини да су све владе у региону врло убеђене у то да је наша заједничка будућност у уједињеној Европи, истакао је Ђукановић.

- Наравно, напоменуо је он, врло често смо склони да такве ставове владе на неким ванрегионалним адресама протумачимо као консензуалне ставове у региону.

- Ја на то стално упозоравам наше саговорнике, далеко смо од тога и зар нам опомена из Србије из 2003. године није убједљива опомена, указао је црногорски премијер.

Ђукановић је оцијенио да “капиталну важност има то што је дошло до договора између Србије и Косова” и додао да “Србија, као највећа земља региона данас својом величином, својом снагом и енергијом, може да пружи додатни подстријек добром темпу који би регион требало да оствари у наредном раздобљу”.

Према Ђукановићевим ријечима, “и даље се у региону и свуда рву двије супротстављене политике-једна демократска, проевропска, евро-атлантска и друга која остаје досљедна у тумарању балканским беспућима”.

- И врло су често владе које су заговорници европског пута тамо на тешкој „клацкалиц'“, додао је он.

Ђукановић је рекао да зато мисли да је важно да све што се ради с било које адресе, “а прије свега европске, која има интерес да интегрише оно што су европски потенцијали у циљу европске конкурентности на глобалној позорници, буде то да помогнемо тим проевропским владама у региону да опстану на тој усмјерености”.

Премијер Црне Горе примјетио је да је одушевљење за улазак у Европску унију због глобалне кризе почело да јењава и на Балкану, закључивши да је “веома важно да се дају добри импулси том покрету на Западном Балкану”.

Он је изразио увјерње да “Западни Балкан за разлику од неких других „адреса“ у Европи, у интересу властите стабилности, демократског и економског развоја, мора снажно да иде европској интеграцији”.

Ђукановић је нагласио да је за земље Западног Балкан много важније да се укључе у Европску унију него што је то, рецимо, случај с Исландом који је обуставио преговоре о чланству с ЕУ.

- Искуство учи да су наше алтернативе опасније, казао је црногорски премијер и нагласио да би било добро да Македонија што прије отклони препреке за почетак преговора о чланству с ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана