Дипломатска нота због Љубљанске банке

Aгенције
Дипломатска нота због Љубљанске банке

Загреб - Словенија је послала Хрватској дипломатску ноту у вези са проблематиком бивше Љубљанске банке, изражавајући разочараност што судски поступци против ове банке пред хрватским судовима нису заустављени.

Ноту је хрватској Амбасади у Љубљани предао представник словеначког Министарства спољних послова Тадеј Рупел, који је током приликом изразио разочараност што Хрватска још није обезбиједила обуставу поступака у вези пренесених депозита пред хрватским судовима до коначног рјешења тог питања.

"Словенија је ратификацијом приступног уговора Хрватске са ЕУ још у априлу испунила свој дио обвеза из меморандума о разумијевању, док Хрватска то није учинила, јер сви поступци против Љубљанске банке пред хрватским судовима теку даље", саопштено је из словеначког МИП-а.

Словенија очекује да ће се проблематика пренесених девизних улога Љубљанске банке у Загребу рјешавати у оквиру сукцесије, а не пред хрватским судовима, како и произлази из меморандума о разумијевању.

"За словеначку страну је неприхватљива интерпретација да Хрватска меморандум није прихватила као обвезујући документ међународног права", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана