Девет породица са Косова без крова над главом

Агенције
Девет породица са Косова без крова над главом

Бар - Основни суд у Бару донио је рјешење о извршењу пресуде којом је наложено да девет расељеничких породица из Метохије, смјештених у неформалном колективном центру “Путеви–Зајечар” у Сутомору, напусте ово одмаралиште истоименог предузећа из Србије, рекао је предсједник Удружења “Космет” Бранислав Лабан, преносе агенције.

Породице Кнежевић, Дашић, Бацковић, Ћоровић и Булатовић добиле су обавјештење од суда да морају да напусте свој принудни смјештај у року од осам дана.

Лабан је, у међувремену, поднио барском суду у њихово име захтјев за одгађање извршења, наводећи да је усред туристичке сезоне немогуће да било која од ових породица нађе приватни смјештај на приморју.

Молећи суд за разумијевање, Лабан је навео да Удружење “Космет”, у сарадњи са Заводом за збрињавање избјеглица, УНХЦР-ом и њемачком организацијом “Хелп” ради на изналажењу рјешења за један број породица које од 1999. године живе у овом објекту зајечарске фирме.

- Уз разумијевање донатора, прије свега, њемачког “Хелпа”, посредством Удружења “Космет” неке од ових породица су добиле материјал за градњу или завршетак започетих кућа, поједини који испуњавају критеријуме добиће исту помоћ ових дана, док један број породица које, нажалост, нису успјеле да обазбиједе грађевинске плацеве да би могле добити материјал, остају на улици - појаснио је Лабан.

Очекујући да ће суд уважити аргументе које је навео, Лабан истиче да ће расељени који не буду ријешили питање смјештаја уз помоћ донатора, много лакше наћи стан након завршетка туристичке сезоне на приморју.

Наравно, каже он, остаје проблем што ти људи углавном немају никаква примања, па ће без помоћи са стране тешко уопште рјешавати проблем смјештаја.

Тужиоца, односно извршног повјериоца у овом поступку пред барским судом заступа Адвокатско ортачко друштво “Јустиција” из Подгорице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана