Давор Ђенеро: Хрватска се није коректно понијела према БиХ и Србији

Anadolija
Давор Ђенеро: Хрватска се није коректно понијела према БиХ и Србији

Сарајево - Давор Ђенеро, угледни политички аналитичар, политолог и независни политички консултант из Хрватске, који је једно вријеме био савјетник у Министарству иностраних и европских послова те земље, оцијенио је у разговору за агенцију Анадолија (АА) да се Хрватска, која вечерас улази у Европску ујнију (ЕУ) не понаша коректно према својим првим комшијама Босни и Херцеговини и Србији.

Ђенеро је истакао како се боји да хрватско чланство у ЕУ с аспекта регије не почиње добро, те да га те ствари ''страшно брину''.

''Неодговорно понашање Хрватске је било евидентно према сусједима и док је била држава приступница. Хрватска се није на адекватан начин посветила преговорима који су били могући са земљама чланицама, гдје би се, заправо, с једне стране, преговарало о хрватском статусу на тржиштима CEFTA-е, а, с друге стране, максимално омекшао режим на границама. За разлику од Хрватске која се у овом раздобљу није бавила сусједима, Словенија је прије приступања ЕУ, ма колико је и Словенија била некоректна према Хрватској, ратифициковала Споразум о прекограничној сарадњи који је Хрватској у раздобљу од словенског приступања ЕУ, а посебно словенског приступања Шенгенском споразуму, па до данас, омогућио релативно лагодан живот на граници, то јест релативно мекану границу'', говори Ђенеро за Анадолију.

Хрватска то, појаснио је, нажалост није направила ни када је у питању Србија, нити када је у питању БиХ.

''Или барем то није направила у довољној мјери. Очекивао сам да ће се пожурити с усвајањем нових уговора о прекограничној сурадњи који би онда обвезивали све чланице ЕУ. На тај начин је Хрватска могла помоћи поготово БиХ и Србији. Умјесто тога да се очува режим преласка границе са личним картама за држављане БиХ и да се успостави евентуално такав режим за држављане Хрватске, ми смо добили систем у којем је могућ прелаз граница без виза, с биометријским пасошима. Но, политичка класа не разумије тај проблем за грађане БиХ и Србије. Нечувена је изјава предсједника Владе Зорана Милановића на сједници Владе Хрватске. Наиме, када је министрица Весна Пусић тражила да се ради на томе да се, ипак, очува прелазак границе са личном картом, овај је хладно изјавио: ''Па, шта они траже, једноставније је прелазити границу с пасошима?!'', истакао је Ђенеро.

Ђенеро додаје како Милановић не разумије колико коштаја пасош, да их сви немају или не могу лако набавити и платити, те да ће се на границама тако створити велики проблеми.

''Врло је тешко водити политику коректног односа према сусједима и водити рачуна о интересима грађана друге државе кад у земљи имате класу која живи издвојено од позиције грађана и не разумије дневне проблеме нити својих грађана, а поготово не грађана других држава које су у социјалној и економској ситуацији горој од оне и у Хрватској'', нагласио је.

Неодговорни Милановић

Хрватска, рекао је Ђенеро, има несрећу јер има врло неодговорног  предсједника Владе Зорана Милановића.

''Неодговорно је према основним начелима владавине права и да се мисли да је могуће накнадно изиграти обавезе које је Хрватска преузела у приступном периоду. Хрватској је, наиме, послана јасна порука да, ако ће се даље понашати тако, да ће се наћи под европским санкцијама, у изолацији и бити озбиљно кажњена. Најгоре што је Хрватска могла направити комшилуку јесте да се на почетку свог чланства у ЕУ, који дан пред чланство, а након што је њезин приступни уговор ратифициковани у свим  земљама чланицама, почне понашати тако неодговорно'', подвукао је.

Хрватска неће блокирати европски пут земаља регије

Но, према његовим оцјенама, Хрватска никако неће блокирати европски пут  Црне Горе, Србије, Македоније и БиХ.

''Не бојим се да ће хрватска политика и у иједној ситуацији блокирати напредовање ових држава према чланству у ЕУ. Не бојим се да ће се појавити било каква идеја да с билатерални проблеми рјешавању условљавањем напретка неке земље у ЕУ, као што је Словенија чинила Хрватској. То је с позиције ЕУ неприхватљиво и непродуктивно, и ту лекцију је Хрватска научила. Јер Словенија тако није ријешила ниједан свој проблем'', закључио је Ђенеро.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана