Да ли Вучићева стратегија почиње давати политичке резултате?

Вељко Зељковић
Да ли Вучићева стратегија почиње давати политичке резултате?

БЕОГРАД - Стратегија предсједника Србије Александра Вучића и његовог тима на спољнополитичком плану почела је да даје резултате, јер је све више европских земаља које мијењају став о Косову, што се најбоље може видјети када је у питању пријем ове самопроглашене државе у Савјет Европе.

Указује на ово портал “Еуроактив” у једној од својих посљедњих анализа, наводећи да тај процес тренутно највише блокирају Италија и Француска, али и Њемачка. Како је наведено у тексту, контактирано је са француским и италијанским министарствима спољних послова с питањем зашто се противе или оклијевају око овог приступања, али одговор није добијен, при том наводећи да се ради о двије моћне европске државе које су у неком ранијем периоду биле велики заговорници овог процеса.

Аутор овог текста подсјећа да је у марту ове године Комитет за политичка питања и демократију организације за људска права са сједиштем у Стразбуру препоручио да такозвано Косово буде позвано да постане чланица Савјета Европе, међутим, оно још треба да обезбиједи двотрећинску већину у Комитету министара да би завршило овај процес приступа. Гласање заказано за мај одгођено је због њемачког захтјева да се прво успостави Заједница српских општина.

У Стразбуру и Приштини постоји нада да ће ово гласање бити одржано до краја године, али њемачки извор који познаје ситуацију рекао је за “Еуроактивда је то мало вјероватно. Исти извор, а говорећи о разлозима због којих Италија и Француска тренутно блокирају овај процес пријема, каже да никако не треба изгубити из вида да је предсједник Емануел Макрон крајем августа долазио у Србију да би утаначио све детаље о продаји, односно испоруци Србији 12 нових борбених авиона “рафала”, вриједних 2,7 милијарди евра.

Поред ових млазњака Француска ће Србији обезбиједити резервне моторе и дијелове, као и комплетан помоћни логистички пакет. Портал напомиње да овај споразум представља значајан помак у спољнополитичком и безбједносном ставу Србије, подсјећајући на изјаву предсједника Александра Вучића да Србија има своје партнере у владама Савјета Европе, који ће на крају спријечити приступање такозваног Косова.

У случају Италије, како је истакнуто, ствари је мало теже схватити и објаснити, јер Рим признаје Косово, има блиске везе са сусједном Албанијом и нема познатих договора са Београдом. Неименовани бивши званичник британске владе потврдио је за “Еуроактивда је истина да су Макрон и Шолц окренули леђа Куртију те да Италија жели да остане на истој страни са Њемачком и Француском - великим европским играчима.

Када је у питању незнатни заокрет у спољној политици Берлина, који од такозваних приштинских власти тражи оснивање Заједнице српских општина, овај портал ништа не наводи, али би он сигурно могао имати везе са недавном посјетом њемачког канцелара Олафа Шолца, који је узео учешће на јунском Самиту о стратешким сировинама у Београду.

Том приликом потписан је меморандум о разумијевању између Европске уније и Србије - стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима. Он би омогућио посрнулој њемачкој привреди да се лакше избори са свим недаћама с којим се сусреће, поготово због недостатка сировина и стратешких минерала, на шта је недавно у једном од својих извјештаја упозорио и бивши директор Европске централне банке Марио Драги.

Према ријечима директор Центра за друштвену стабилност из Новог Сада Огњена Карановића, предсједник Александар Вучић озбиљно је схватио све изазове, увиђајући на вријеме да без снажне суверенистичке политике и економских успјеха неће бити у стању да сачува Србију од свих притисака и удара споља, како због Косова, тако и Републике Српске.

- Без тога ниједна земља не може се надати добром, поготово у овим турбулентним временима, када се прави блоковска подела света. Схватио је те процесе, јачајући Србију економски и финансијски, али и национално. Само нас то, уз једну суверенистичку политику, може сачувати на зеленој грани. Он добро разуме компликоване геополитичке процесе, водећи једну отворену политику према четири геополитичка центра моћи, Русији, Кини, Европској унији у САД. Ту доследност и ауторитет у вођењу спољне политике препознаје и све више западних земаља. Међу њима је и Француска. Она стопира улазак Косова у Савет Европе. И то није нимало случајно, већ плод политике коју Београд води. Неће они поништити своју одлуку о признавању, јер се они у том случају ништа не питају, али можемо у њима имати доброг партнера, што је стратешко питање, јер се ради о држави која је заједно са Немачком једна од најутицајнијих европских земаља - каже Карановић.

Наводи и да оваква суверенистичка политика Србије није затворила врата ни Русији, а ни Кини, иако је то од ње тражено, појашњавајући да је за Србију од изузетне важности да са свим земљама, поготово оним најмоћнијим има добре односе, уз задржавање неутралног војног и политичког статуса. Сматра и да та Вучићева политичка стратегија и дипломатија, од пресудне важности и за Републику Српску, која је за власти у Београду сестринска и братска земља.

- Србија без пријатеља у свету не може помоћи себи, а камоли другима. При том никако не треба заборавити да ти поједини западни центри моћи никако благонаклоно не гледају на Републику Српску, јер подржавају унитаристичку политику коју воде бошњачке партије. Једина брана томе је политика председника Милорада Додика, али и Србије. Схватају то и у Сарајеву те због тога где год стигну клевећу Србију и председника Вучића. Они се руководе једном накарадном политичком логиком, што слабија Србија, то боље, како би спровели завештање које је за собом оставио некадашњи лидер СДА Алија Изетбеговић - истакао је Карановић.

Стратешки споразум са САД

Да власти у Београду, а схватајући актуелни политички моментум у којем се налазе, не сједе скрштених руку говори и податак да је Србија 18. септембра потписала један споразум и са САД, који се односи на успостављање стратешке сарадње у области енергетике. Како је поручено након његовог потписивања, он ће олакшати зелену транзицију, али и обезбиједити Србији бољи приступ чистој енергији.

Подсекретар САД за економски раст, енергетику и животну средину Хозе Фернандез поручио је да овај документ српско-америчку сарадњу подиже на виши ниво, јер отвара могућност да америчке компаније инвестирају у Србији. Споразум је похвалио и замјеник помоћника секретара САД за Европу и Евроазију Александар Касаноф, наводећи да америчке власти желе да виде напредак у дијалогу Београда и Приштине под посредством Европске уније, наводећи да је дијалог једино рјешење за сва спорна питања на западном Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана