Да је нафта џабе, бензин би у Црној Гори коштао 80, а дизел 68 центи

Агенције
Да је нафта џабе, бензин би у Црној Гори коштао 80, а дизел 68 центи

ПОДГОРИЦА - Због формуле државе о малопродајним цијенама горива и енормних дажбина које се наплаћују по сваком потрошеном литру, у Црној Гори грађани не осјећају благодети великог појефтињења цијена нафтних деривата широм свијета.

Све и да увозници купују тону сваког нафтног деривата по цијени од само једног долара, или 0,001 долар по литру, што је математички најнижа цијена, имајући у виду висину црногорских дажбина и прописану формулу обрачуна, малопродајна цијена по литру дизел горива не би могла бити нижа од 68 центи, еуробензина 95 од 80 центи, еуробензина 98 од 84 цента, а лож уља од 66 центи.

Најзначајнији утицај на малопродајну цијену горива имају акцизе, које за бензин износе 54,9 центи по литру, за дизел и лож уље су 44 цента.

Иако је формална улазна цијена у овој рачуници 0,1 цент по литру, за бензин (БМБ 98) она због односа премија, конверзија и односа густине нарасте на 3,62 цента. Лучка такса по литру износи 0,00092 по литру. Губици, трошкови и бруто марже износе за ову врсту горива укупно још 11,11 центи по литру. Зарада малопродавца у оквиру овог трошка је 6,3 цента по литру бензина. Акциза са овим другим фиксним трошковима за ово гориво износи 69,7 центи, што са порезом на додату вриједност на крају изађе на 84 цента.

И код осталих држава малопродајна цијена зависи од износа који Влада узима за себе. Од сусједних земаља Македонија и БиХ имају најниже државне дажбине, због чега је литар горива јефтинији и до 20 центи него у Црној Гори. БиХ има и нешто другачији обрачун, јер код ње акциза по литру бензина износи 35 фенинга (18 центи), а за дизел је 30 фенинга (15,3 цента), али на ове цијене иде још 40 фенинга (20,4 цента) за три врсте путарина. Укупан износ акцизе и путарина у БиХ је знатно нижи од саме акцизе у Црној Гори.

Улазне цијене

Колико држава по основу акцизе и ПДВ-а захвата по сваком потрошеном литру најбоље показује податак да су према посљедњим цијенама са регионалног тржишта из Ђенове улазне цијене на царинском терминалу по литру дизела и бензина биле свега око 15 центи по литру. Све остало до коначне цијене односи се на дажбине које одређује Влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана