Црногорска полиција ухапсила Јоаникија и седам свештеника, протестни скупови у неколико градова

Г.С.
Црногорска полиција ухапсила Јоаникија и седам свештеника, протестни скупови у неколико градова

НИКШИЋ - Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и седам свештеника ове епархије приведено је вечерас у полицију у Никшићу по налогу тужилаштва у том граду због одржавања литије на празник Светог Василија Острошког, уз образложење да су прекршене мјере Националног координационог тима за борбу против заразних болести, јавио је дописник Срне.

Прије одласка у полицију ради давања изјава, великом броју окупљених грађана обратио се владика Јоаникије који их је замолио да се не праве нереди, поручивши да ће отићи у полицију да да изјаву јер је дубоко увјерен да није прекршен ниједан члан Устава Црне Горе и да су они и пред Богом и пред народом чисти.

Окупљени грађани скандирали су “Не дамо владику” и “Не дамо владике”, а од полиције су тражили да баце униформе.

Владика Јоаникије рекао је да полицајци нису криви, да само раде свој посао и да њих не треба оптуживати, понављајући да данас у Никшићу није урађено ништа против закона и устава.

Национално координационо тијело за заразне болести Црне Горе позвало је државно тужилаштво да најхитније предузме законске мјере и процесуира организаторе, како су навели, противзаконитог и високо епидемиолошки ризичног јавног окупљања у Никшићу.

Национално координационо тијело је оцијенило да су удружени напори и остварени резултати свих институција и грађана на очувању здравља и живота вечерас “на најгрубљи начин покушани да буду урушени противзаконитим јавним окупљањем”, саопштено је из црногорске Владе.  


У неколико градова у Црној Гори - Бијелом Пољу, Пљевљима и Беранама, вечерас су одржани протестни скупови грађана због спорног Закона о слободи вероисповести.

Прије спонтаног окупљања на градском тргу, Бјелопољци су аутомобилима, уз звуке сирена, кружили улицама града, преносе Вијести.

Повицима “Не дамо светиње”, “Не дамо свештенике”, “Ево нас, дошли смо светиње да бранимо”, у Бијелом Пољу је почело окупљање у знак протеста због Закона о слободи вјероисповијести и привођења свештеника у Беранама.

Из Српске православне црквене општине Бијело Поље, Вијестима је саопштено да не стоје иза организације протеста и да је више свештеника изашло на улице, по сазнању да су организовани протести, како не би било нереда.

Протојереј ставрофор Дарко Пејић захвалио се грађанима и Светом Василију “који држи и окупља народ и држи га у јединству”.

“И да Бог да и Свети Василије да чујемо једни друге, да се коначно уразумимо, да чујемо једни друге, да нађемо заједнички језик и православље у Црној Гори. Да се сложимо, обожимо и обожимо молитвама, милошцу светога Василија. Немојмо једно једино име да помињемо, нароцито оне који не признају цркву”, поруцио је Пејић окупљеним грађанима.

Вечерас је и у Пљевљима одржано протестно окупљање које су организовали грађани, који узвикују “Не дамо светиње”.

Окупљени узвикују “Устала је Црна Гора, светиња се бранит мора”, “Мило, лопове” и “Косово-Србија”, наводе Вијести.

Од цркве Свете Петке прошетали су улицама којима се раније кретала литија.

Километарском колоном аутомобила који су кружили градом, у Беранама је и вечерас изражен протест против привођења свештеника манастира Ђурдеви ступови.

Колону је у центру града дочекао већи број градана и сви су скандирали “Не дамо светиње” и “Не дамо свештенике”.

Протест протиче без присуства полиције, након што синоћ, наводе Вијести, умало није дошло до сукоба.

ОДТ у Беранама је данас процесуирао два лица због напада на полицију и одредио им задржавање до 72 сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана