Црногорац отворио фабрику у Кини, јер у Црној Гори нико неће да ради

Vijesti.me
Црногорац отворио фабрику у Кини, јер у Црној Гори нико неће да ради

Црногорац Благоје Ковачевић из Никшића отворио је фабрику керамичких сувенира у Кини и запослио 200 људи. Намјера му је била да фабрику отвори у родној земљи, но није могао наћи раднике.

Ковачевић у Кини производи близу 450 различитих врста сувенира, са мотивима из Црне Горе, а његово тржиште је, осим Црне Горе, и Србија. Никшићанин, такођер, има пословног партнера у Хрватској, објавиле су црногорске vijesti.me.

Сувенири фабрике "Монтенего арт", како се зове Ковачевићева фирма, могу се купити у Будви.

Власник те фабрике тврди да је премјештање фирме у Кину било нужно, јер у Црној Гори, а ни у Србији, гдје је покушао да организује производњу, нема способних и вјештих људи који би радили керамичке сувенире.

"Није у питању то гдје је јефтинија радна снага, једноставно овдје нема људи који хоће да раде. Нажалост, ни у једној бранши нема људи који би радили посао. Данас у Црној Гори имамо отприлике 30.000 незапослених, толики број радника смо љетос увезли из окружења да ради током сезоне. Нама овдје у фирми ради нешто више од 20 запослених, од којих је само троје из Црне Горе. Имамо константан проблем да нађемо раднике. Ми смо покушали и почели производњу у Србији, јер смо мислили да тамо људи имају традицију са керамиком, али смо изгубили годину и по или двије, тражећи људе. У Црној Гори то би била немогућа мисија", казао је Ковачевић.

Према Ковачевићевим ријечима, његова фабрика која у Кини послује већ неколико година сваке године избаци и до 40 нових врста сувенира.

Ковачевић, међутим, како је наведено, никад није отишао у Кину, јер се плаши лета авионом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана