Црна Гора: Зашто је више дјечака него дјевојчица?

Aгенције
Црна Гора: Зашто је више дјечака него дјевојчица?

Подгорица - Већи број рађања дјечака него дјевојчица у Црној Гори не може се медицински објаснити, речено је јуче на конференцији за новинаре у црногорском Министарству здравља, поводом ранијих информација о селективним абортусима у тој држави.

Генетичар и представник Црне Горе у Комитету за биоетику Савјета Европе докторка Оливера Миљановић казала је да се однос међу половима 100 новорођених дјевојчица према готово 110 дечака, који прати десетогиодишњи, па и двадестогодишњи просјек, не може се објаснити медицинском струком и науком, социјално-културолошким и технолошким разлозима.

Највећи могући полни дисбаланс у рађању, по њеном објашњењу, је до 106.

"Све преко тога сматра се злоупотребом савремених достигнућа генетике у немедицинске сврхе", рекла је Миљановић.

Према њеним ријечима, у Црној Гори се о томе мора разговарати, јер ремећење равнотеже међу половима није само проблем Министарства здравља, него друштвена појава на којој сви треба заједно да раде.

Помоћник министра здравља Менсуд Грбовић је рекао да су строги закони и мјере надзора дали резултате. Он је подсјетио на један новински чланак из 2011, у којем београдски специјалиста гинекологије и акушерства Душан Протић опомиње да се његовој приватној ординацији обратило 20-так парова из Црне Горе, са жељом да плод буде мушког пола.

С тим у вези Миљановић је подсјетила да закони забрањују пренатално одређивање пола прије 12. седмице, осим кад треба открити неку болест.

Центар за медицинску биоетику, према њеном објашњењу, ради по принципу поштовања биоетике.

"Генетска истраживања се искљуциво користе у медицинске сврхе када се мора одредити генетски статус детета, да би се потврдио ризик тешке генетске болести, све друго је злоупотреба", казала је Миљановић.

Она је навела податак да се у Клиничком центру Црне Горе годишње уради око 550 пренаталних дијагностика и да да у 10 до 15 случајева буде прекида трудноће, јер се утврди да је ријеч о озбиљном генетицком поремећају.

Црна Гора је према релевантним истраживањима међу четири државе у свијету са највећим поремећајем у односу новорођене мушке и женске дјеце, због чега је Савјет Европе од те државе тражио да се изјасни да ли је та забрињавајућа статистика посљедица уништавања женских фетуса, пренијели су раније медији.

Савјет Европе тражио је информацију од Црне Горе о пренаталном одабиру пола јер су истраживања популационог фонда УН показала да се у неким европским земљама врши пренатална селекција пола фетуса у корист мушке популације.

Према том истраживању Црна Гора је уз Албанију, Азербејџан, Јерменију, земља са највећим дебалансом међу дјецом мушког и женског пола", потврдио је раније помоћник црногорскогминистра здравља Менсуд Грбовић.

Министарство здравља је на прозивке Црне Горе о наводном полном дебалансу новорођене дјеце одговорило мјером надзора свих здравствених установа у земљи које се баве генетичком дијагностиком и лијечењем неплодности.

"То је десетак корака које смо ми предузели и који су врло практични и имају за циљ да се стави под контролу пренатални одабир пола и то показују и бројеви. Не кажемо да је била злоупотреба, не кажемо да је то у Црној Гори, не кажемо да је то у некој земљи ван Црне Горе, само говоримо о чињеници да се у Црној Гори рађа скоро 110 дјечака на 100 дјевојчица и то је уочено", казао је раније помоћник министра здравља Гробовић.

"Након спроведених мјера можемо закључити да нема активности које су усмјерене ка раном одабиру пола. Да ли се то може урадити негдје ван Црне Горе - то је друга ствар", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана