Црна Гора у ЕУ послије 2020. године!

Агенције
Црна Гора у ЕУ послије 2020. године!

Подгорица - Амбасадор Њемачке у Подгорици Пиус Фишер изјавио је данас да Црна Гора, највјероватније, неће постати пуноправна чланица Европске уније (ЕУ) прије 2020. године, преносе агенције.

Он је казао да Берлин подржава европске интеграције Црне Горе, али не безусловно.

- Колико ће трајати процес приступања зависиће од саме Црне Горе. Хрватској је за то требало осам година. Ако је ово параметар за Црну Гору, то би могло потрајати бар до 2020. или нешто дуже – навео је Фишер.

Он је подгоричким медијима казао да су за Црну Гору битни квалитет и одрживост реформи које се спроводе, што је много важније од брзине преговарачког процеса.

- То су лекције научене од ЕУ са другим земљама кандидатима – рекао је њемачки амбасадор.

Европска комисија раније је саопштила да су резултати у преговарачким поглављима 23 и 24, која се односе на правосуђе и владавину права, кључни за даљи напредак Црне Горе у европским интеграцијама.

Црна Гора је, до сада, привремено затворила два преговарачка поглавља 26. – које се односи на образовање и културу и 25. – које покрива области науке и истраживања.

Званична Подгорица је преговоре са ЕУ почела 29. јуна прошле године, када је у Бриселу одржана прва Међувладина конференција између Црне Горе и ЕУ.

Црну Гору на путу ка пуноправном чланству у Европској унији очекује 33 преговарачких поглавља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана