Црна Гора: Сваки пети узорак хране неисправан

Aгенције
Црна Гора: Сваки пети узорак хране неисправан

Подгорица - Резултати испитивања квалитета и исправности прехрамбених производа који се могу купити на црногорском тржишту показали су да је 18 одсто или скоро сваки пети анализирани узорак био неисправан, саопштено је из Центра за заштиту потрошача /CEZAP/.

Извршни директор CEZAP-а Олга Никчевић рекла је да је истраживањем било обухваћено 16 производа, од чега шест врста јестивог рафинисаног сунцокретовог уља и по пет врста смрзнутог и свјежег поврћа.

"Пропусти и примједбе се углавном односе на садржај декларација производа и квалитет амбалаже", рекла је Никчевић и додала да су ти подаци послати надлежнима, али да није било повратне информације.

Она је најавила да ће CEZAP тражити да се појача контрола квалитета прехрамбених производа и измијени и допуни законска регулатива у тој области.

Хемијску анализу узетих узорака обавио је Центар за екотоксиколошка испитивања на основу чега је сарадник CEZAP-а и специјалиста санитарне хемије Милена Ђуришић направила елаборат.

"Свих шест анализираних узорака уља одговара условима правилника о квалитету, али према укупном утиску не заслужују високу оцјену", рекла је Ђуришићева и додала да је пет испитиваних узорака уља увезено из Србије, а један из Турске.

Она је навела да од шест узорака уља један не одговара правилнику о декларисању због податка о атесту за дозвољени контакт са храном, који могу да обману потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана