Црна Гора: Прекинута сједница, засједа колегијум

Срна
Црна Гора: Прекинута сједница, засједа колегијум

ПОДГОРИЦА - Засједање Скупштине Црне Горе прекинуто је због одржавања скупштинског Колегијума на захтјев опозиционих странака поводом дешавања у вези са притварањем Његовог преосвештенства владике будимљанско-никшићког Јоаникија и седам свештеника.

Лидер Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић затражио је од предсједника Скупштине Црне Горе Ивана Брајовића да се одржи скупштински Колегијум да би се пронашао начин за превазилажење “проблема”.

Он је рекао је да свештенство Митрополије црногорско-приморске улаже напоре да ублажи оправдани бијес код православних хришћана у Црној Гори.

“Цијела Црна Гора зна да су у притвору владика Јоаникије и седам свештеника и није непозната реакција грађана Никшића и цијеле Црне Горе на то. Скупштина се бави најважнијим проблемима. Митрополит Амфилохије и владика Јоаникије нису жељели да се организује, нити су планирали да се организује литија, већ грађани Никшића”, рекао је Мандић.

Независни посланик Александар Дамјановић истакао је да је Црна Гора у тешкој политичкој ситуацији.

“Неприхватљиво је да се владика Јоаникије држи у притвору. То је урађено и 12. маја 1941. године. То је ружна паралела која не приличи Црној Гори. Полиција и тужилаштва да се не играју ватром”, рекао је Дамјановић.

Његовом преосвештенству епископу будимљанско-никшићком Јоаникију одређено је задржавање до 72 часа након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу због синоћње литије у том граду на којој се окупило више хиљада грађана, а која је одржана упркос забрани јавних окупљања.

Притвор до 72 часа одређен је и свештеницима никшићког Саборног храма Свети Василије Острошки - Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана