Црна Гора: Криза води ка изборима?

Танјуг
Црна Гора: Криза води ка изборима?

Подгорица - Иако је прошло само девет мјесеци од парламентарних избора у Црној Гори, могуће је да ће градани на јесен поново на биралишта, јер је коалиција у озбиљној кризи

Економска ситуација је све сложенија.

Разлаз у владајућој коалицији најављен је из Социјалдемократке партије (СДП), а да су ванредни избори реалност сматрају у опозицији и политички аналитичари.

Окидач да СДП најави ускраћивање подршке кабинету премијера Мила Ђукановића била је одлука Владе да предложи ребаланс државног буџета, због дугова Комбината алуминијума Подгорица (КАП).

СДП је најавио да у парламенту неће подржати ребаланс буџета а, иако његово неизгласавања не повлачи аутоматски оставку Владе Црне Горе, у опозицији сматрају да је једини логичан потез након тога да Ђукановић поднесе оставку.

Предсједник парламента и лидер СДП-а Ранко Кривокапић раније је оптужио Демократску партију социјалиста (ДПС) да својом економском политиком доводи државу у стање банкрота и најавио могућност пада Владе Црне Горе и ванредних парламентарних избора на јесен.

Не искључујем могућност ванредних избора због неспоразума у вези са ребалансом буџета и даље судбине КАП-а, казао је Кривокапић, додајући да би СДП на тим изборима изашла самостално, први пут од 1997. године од када партиципира у црногорској владајућој коалицији.

Упитан када би ти избори могли да буду, он је рекао “видјећемо, можда с јесени”, и додао да би ти избори “показали ко има већу подршку, а ја сам увјерен да би подршка СДП-у порасла”.

Ђукановић је раније поручио да је Влада Црне Горе, приједлогом ребаланса буџета, изабрала најбоље рјешење, а ако је парламент незадовољан тим потезом нека изгласа неповјерење извршној власти.

Он је истакао да га у вођењу владине политике не опредјељује мишљење парламента, већ избор најбољих потеза у интересу Црне Горе.

Упитан да ли очекује да ће ребаланс буџета проћи у парламенту с обзиром да је мањи партнер у владајућој коалицији - СДП најавила да неће гласати за ребаланс, Ђукановић је казао да је обавеза владе да предложи најбоље рјешење, а Скупштина може да изгласа неповјерење извршној власти ако је незадовољна њеним радом.

Оно што је задатак Владе Црне Горе јесте да предложи најбоље рјешење, а обавеза парламента је да о томе суди у дијелу својих надлежности и онда када је незадовољан Владом да јој изгласа неповјерење. Што се мене тиче, ту су позиције врло чисте и док ја водим Владу она ће имати такву политику, поручио је Ђукановић.

Влада је утврдила прошлог четвртка, без подршке министара из редова СДП-а, приједлог ребаланса буџета, који предвиђа да се држава додатно задужи 102 милиона евра, колико износе гаранције које је Црна Гора дала за кредите КАП-а.

Ребалансом се предлаже и да Влада из државног буџета плати Електропривреди Црне Горе 61 милион евра дуга КАП-а за утрошену струју.

Овогодишњи буџет Црне Горе пројектован је на 1,26 милијарди евра. КАП је и прошле године изазвао ребаланст буџета када је на терет пореских обвезника Црне Горе пао кредит код Дојче банке од 23,4 милиона евра, за који је држава дала гаранције.

Представници опозиције сагласни су у оцјени да су овој влади одбројани дани, додајући да би једини логичан потез премијера Ђукановића, ако ребаланс не добије подршку у парламнету, био подношење оставке.

- Ако ребаланс буџета не прође у парламенту, не видим друго рјешење него да падне влада. Сви треба да понудимо своје економске политике пред грађане. Ова влада прича једно, а ради друго и заслужује да падне, казао је посланик Демократског фронта Горан Даниловић у изјави медијама.

Према његовим ријечима, економска ситуација у Црној Гори је алармантна, што значи да је, ако ребаланс не прође у парламенту, једино логично да Ђукановић поднесе оставку.

Посланик Позитивне Црне Горе Младен Бојанић казао је да није сигуран колико је Кривокапић сигуран у најави да су ванредни избори могући, наводећи да актуелна влада тешко да више има повјерење.

- Ако СДП истраје на ставовима избори су извјесни, али имам резерву према тим ставовима. Али да им дамо простора да видимо јесу ли искрени, истакао је Бојанић.

Политички аналитичар Златко Вујовић сматра да је владајућа коалиција у најозбиљнијој кризи, те да су ванредни избори реалност.

Извјесно да на наредним изборима нећемо имати коалицију ДПС и СДП, већ ће, вјероватно, самостално ићи или потражити нове коалиционе партнере, казао је он подгоричким медијима.

Коментаришући оцјене опозиције да су дани владе одбројани, Вујовић је рекао да је тешко наслутити оно што се дешава иза затворених врата СДП-а и ДПС-а.

- Али је ово свакако најтежа криза коалицје и тај сценарио је прилично реалан. До сад су успјевали да се договоре, али су сада најближи раскиду, закључио је Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана