Црна Гора фактор стабилности на регионалном плану

Агенције
Црна Гора фактор стабилности на регионалном плану

Брисел - Представници NATO оцијенили су да је Црна Гора препозната као конструктиван актер и фактор стабилности на регионалном плану, те охрабрили даље провођење реформи на путу достизања стандарда за чланство у Алијанси.

На данашњем састанку у Бриселу Сјеверноатлантског савјета (NAC) и црногорске делегације констатовано је да је трећи циклус Акционог плана за чланство (MAP) показао континуитет у реформама у кључним областима и да је Црна Гора направила “опипљив” напредак у протеклом циклусу, саопштено је из црногорске Владе.

У саопштењу се наводи да је на састанку похваљен допринос Црне Горе глобалним напорима у очувању мира и стабилности учешћем у ISAF мисији, а потврђена је спремност NATO да настави са политиком “отворених врата”, уз истицање потребе испуњавања неопходних услова за чланство.

Министар иностраних послова и европских интеграција Игор Лукшић и министар одбране Црне Горе Милица Пејановић-Ђуришић информисали су NAC о оствареном напретку Црне Горе у контексту провођења трећег годишњег националног програма, чиме је окончана реализација трећег циклуса MAP-а.

Представљени су и планови за даље испуњавање обавеза које Црну Гору очекују у процесу интеграција.

На маргинама састанка NAC-а одржан је и сусрет Лукшића и Ђуришићеве са замјеником генералног секретара NATO амбасадором Александром Вершбоом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана