Црна Гора: ДПС побједила у три општине

Агенције
Црна Гора: ДПС побједила у три општине

Цетиње - Демократска партија социјалиста, чији је лидер Мило Ђукановић, убједљиво је побједила на локалним изборима у три општине - на Цетињу, у Мојковцу и Петњици.

Према прелиминарним подацима из општинских изборних комисија, ДПС је освојила апсолутну власт на Цетињу и у Мојковцу, а појединачно је освојила највише гласова и у Петњици.

ДПС је у све те три општине наступала самостално на изборима.

На изборима на Цетињу излазност је била 70,4 одсто, у Мојковцу 83, а у Петњици 50 одсто бирача.

ДПС је и до сада био на власти на Цетињу, док је та странка у Мојковцу, заједно са Социјалдемократском партијом, вршила локалну власт.

Петњици је крајем маја враћен статус општине, тако да су данашњи избори бити прво гласање за локалну самоуправу.

Градоначелник Цетиња и носилацизборне листе Демократске партије социјалиста Александар Богдановић изјавио је синоћ да је на суботњим локалним изборима у тој општини ДПС освојио 19 мандата, односно апсолутну већину у скупштини главног града Црне Горе.

“Ово је побједа Цетиња, ово је побједа Црне Горе”, рекао је Богдановић, који је најавио и да ће локална власт наставити да “истом динамиком” ради на унапређивању Цетиња и побољшању животног стандарда грађана.

Према незваничним резултатима, Социјалдемократска партија (СДП), коалициони партнер ДПС-а у досадашњој власти на Цетињу, остварила је слабији резултат него што је очекивала.

Лидер СДП-а и предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић је у предизборној кампањи најавио могућност коалиције те партије и опозиције, уз очекивање да ће након локалних избора на Цетињу почети процес смјене власти.

Опозициони Демократски фронт (ДФ) је на Цетињу, такође, прошао много лошије од очекивања, иако је и тај савез Нове српске демократије и Покрета за промјене, током предизборне кампање, наступао са оцјеном да ће “са Цетиња кренути промјене” у Црној Гори.

Предсједник општинске скупштине у Мојковцу иносилац изборне листе ДПС-а тој општини Дејан Медојевић је, такође, прогласио апсолутну побједу те странке, јер је освојила 17 мандата.

И у новооснованој општини Петњица, ДПС је добио највише одборничких мјеста, 15, али недовољно за апсолутну власт.

Социјалдемократска партија је у тој општини добила 11, Бошњачка странка четири мандата, а Социјалистичка народна партија један мандат.

Аналиичари у првим оцјенама јучерашњих избора у три општине наводе да је “изненађење” то што је ДПС опет освојио апсолутну власт или, као у Петњици, убједљиву побједу.

Аналитичар Милош Бешић је рекао да је ДПС остварио боље резултате него на предсједничким изборима у мају ове године и да је тако показао да је ревитализован.

Нова побједа ДПС-а ће, нема сумње, утицати на то да опозиција, али и СДП, с мање политичког жара заговарају превремене парламентарне изборе, или да та прича сасвим престане, што је била њихова честа политичка тема предходних мјесеци.

Другачији исход локалних избора на Цетињу, у Мојковцу и у Петњци би, свакако, појачао притисак да се сазову нови парламентарни избори, иако је од претходних прошла тек година дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана