ЦПЦ: СПЦ ратује против Црне Горе

Танјуг
ЦПЦ: СПЦ ратује против Црне Горе

Подгорица - Канонски непризната Црногорска православна црква оптужила је Српску православну цркву да је отворила фронт против Црне Горе.

СПЦ ратује из свих оружја са намјером да наметне светосавску догму и клерикализује секуларну државу, наводе из ЦПЦ-а.

Потпредсједник Савјета ЦПЦ-а Стево Вучинић казао је да је недавни покушај Његошеве канонизације био политички чин СПЦ-а, с намјером да аутентично црногорско духовно и национално биће супституише у светосавску традицију.

Он се позвао на преписку између епсикопа далматинског Рајачића и Његоша из 1832. године, којој се, како је навео, потврђује да се Његош изјашњавао као Црногорац и поглавар ЦПЦ.

Тај документ показује да је тврдња митрополита Амфилохија изречена о владици Раду као пророчкој савјести српскога народа и владици српске цркве, ругање здравом разуму и чињеницама , навео је Вучинић у писаној изјави достављеној медијима.

Он сматра да СПЦ покушава Црној Гори да наметне и светосавље, иако оно, како је навео, није аутентични исказ црногорског духовног бића, већ акт духовног насиља над Црногорцима.

СПЦ је, очито, отворила фронт против црногорске државе и ратује из свих оружја, с намјером да наметне светосавску догму и клерикализује секуларну државу, с циљем да Црногорце дода српском националном корпусу, сматра Вучинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана