Чермак продаје “OMV” пумпе “Гаспромњефту”?

Вечерњи лист
Чермак продаје “OMV” пумпе “Гаспромњефту”?

Загреб - Само шест мјесеци након што је од “OMV” купио 63 бензинске пимпе у Хрватској, власник “Crodyx group” Иван Чермак наводно већ припрема њихову препродају.

Иван Чермак, бивши хашки оптуженик, међутим, то пориче: “То су трачеви, стижу нам танкери и припремамо ребрендирање”, пише “Вечерњи лист”.

Како овај загребачки дневни лист неслужбено сазнаје “Crodyx” је с “Гаспромњефтом”, компанијом кћерком “Гаспрома”, који је у власништву руске државе, потписао уговор о повјерљивости, што је предуслов за дубинско снимање и каснију евентуалну куповину тог ланца пумпи.

У прилог истинитости те информације иде и чињеница да се “Гаспром” лани натјецао за куповину “OMV Хрватска” те, премда је сматран фаворитом, изгубио од Чермака.

- У тој причи нема никакве истине, збиља ми није јасно ко и зашто шири такве трачеве. Па тек смо преузели те пумпе од “OMV”! Сада набављамо робу, стижу нам танкери с нафтом и за јесен спремамо ребрендирање – рекао је Чермак.

Он је за пумпе “OMV”, заједно са складиштима на Јанафовом терминалу у Омишљу и преузимањем постојећих уговора о снабдијевању, наводно платио око 100 милиона евра и то кредитом домаћих банака.

Покажу ли се гласине о продаји тих пумпи тачнима, могућа је још једна комбинација, а то је да Чермак Русима продаје само дио тог ланца, који иначе држи 13 одсто удјела у домаћој малопродаји нафтних деривата.

“Гаспром” је већински власник Нафтне индустрије Србије (НИС), гдје уз ланац пумпи има и рафинерије у Панчеву и Новом Саду. Преко “НИС-а” “Гаспром” је лани купио 28 пумпи OMV у БиХ, коју су Аустријанци такође продали.

Коментар о наводној Чермаковој продаји донедавно “OMV” пумпи “Гаспрому” неуспјешно је “Вечерњи лист” покушао да добије у сједишту “Гасрома”, као и од њихових представника у Хрватској.

Крајем прошле године у Загребу је регистрована компанија “Гаспромњефт Балкан”, а за њу ради и Борис Медвједев, бивши замјеник руског амбасадора у Загребу.

У прошлогодишњем интервјуу за Пословни дневник Медвједев је рекао да “Гаспром” има намјеру да шири свој бизнис на овом подручју.

- Након што је купио НИС, “Гаспромњефт” има намјеру да шири бизнис у цијелој регији, па тако и у Хрватској – казао је тада Медвједев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана