Будимр: Неријешени проблеми Срба из Хрватске морају бити ријешени

Agencije
Будимр: Неријешени проблеми Срба из Хрватске морају бити ријешени

Београд - Асоцијација 30 избјегличких удружења Срба из Хрватске одржала је данас у Београду скупштину на којој је закључено да бројни неријешени проблеми избјеглих Срба морају бити ријешени у наредном периоду, а посебно у вријеме када Хрватска постане пуноправна чланица ЕУ.

“Очекујемо да буде отворена расправа о одузетим станарским правима, јер програм који је донијела Хрватска у вези са стамбеним збрињавањем није супституција за њих и очекујемо да ће најављене мјере, које је Влада Хрватске обећала, довести до тога да се изврши исплата заосталих пензија и да се сви неријешени проблеми ставе на дневни ред”, рекао је предсједник Асоцијације Милојко Будимир.

Он је навео да су чланови Асоцијације донијели закључак да се, као аутентични представници заинтересовани за рјешавање ових проблема, укључе у рад комисија које ће бити формиране на нивоу влада Србије и Хрватске.

Будимир је рекао да ће о тим закључцима информисати представнике институција власти у Србији, међу којима и предсједника Србије Томислава Николића, као и представнике институција у Хрватској, а посебно Српско народно вијеће и Самосталну српску демократску странку, али и представнике међународне заједнице.

Биће обавијештена и Супштина Србије која ће, како је Будимир рекао да се нада, у наредном периоду тражити од Хрватске да испоштује европске стандарде, а то је да се сви потписани уговори - билатерални и међународни - испоштују.

“Очекујемо да ће нас примити предсједник Скупштине Србије који има обавезу да чује и мишљење других избјегличких удружења”, рекао је Будимир.

Годишњој Скупштини Асоцијације присуствовало је око 70 чланова из 30 удружења, као и представник Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, али и представници Комесаријата за избјеглице који су били очекивани и представници Срба из Хрватске, који су се најавили а нису дошли. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана