Брат ухапшеног владике Јоаникија: Слиједи још гори сценарио

ГС
Брат ухапшеног владике Јоаникија: Слиједи још гори сценарио

НИКШИЋ - Не дају ми ни да се чујем са својим братом, јер је њему приликом хапшења телефон одузет. Нисам у могуćности ни да га посјетим, али му је основне ствари у притвор однијело свештенство, каже књижевник Милутин Миćовиć, брат притвореног владике Јоаникија, који очекује још гори сценарио.

Мићовић је за Спутњик рекао да сматра да је дошло је до најгрубљег вида притиска државних власти на будимљанско-никшиćку епархију и српску цркву у Црној Гори и напомиње да је грубост која је испољена хапшењем владике Јоаникија и свештеника - незапамćена.

"Као да су то били најтежи криминалци у Црној Гори, а не свештеници и владике. Духовно и психолошко стање у Црној Гори је врло конфузно. Народ је у шоку. Овако нешто се није десило ни након комунистичког разарања цркве и народног памćења."

Миćовиć подсјеćа да је његовом брату одређен притвор од 72 сата и да су одбијени сви приговори адвоката, а, како каже, он очекује још горе сценарије за владику и Цркву, с  обзиром на то "какав се притисак, грубост, слијепило и дрскост испољава према народу".

"Како су веć наговијештене неке мјере из државне власти, за кршење прописаног понашања за вријеме короне, то би могле да буду јако драстичне и сурове мјере и казне", сматра Миćовиć и додаје да ништа конкретно још није познато, али да су такве санкције могуćе.

Миćовиć се нада да ćе се и Црква и вјерници брзо опоравити од ових дешавања:

"Апелујем на власти као брат владике Јоаникија, који није ни мрава згазио, а радио је и ради на просвешćењу народа и опоравку епархије, да не чине ову демонску похару над својим народом и својим духовницима и свештеницима. За народ се надам да ćе имати адекватан одговор и да ćе, на основи по којој су се одржавале литије и још адекватнијним методама и начинима, испољити своје расположење и извршити притисак на власт", изричит је саговорник Спутњика.

Он напомиње да је народ који је исказао подршку владици растјеран најгрубљом силом - оклопним возилима и сузавцима.

"Мени су плуćа још пуна тог сузавца, тог отрова. Када се боре свим силама да заштите народ од короне, они му сипају отров и у душу и у плуćа, у очи и у нерве. Такво је стање", свједочи Миćовиć.

Он сматра да је у народу велики бунт, али напомиње да треба наćи паметан начин да се то каналише, јер, како каже, голорук народ не може против силе.

Миćовиć је најавио велику конференцију за штампу, у којој ćе учествовати интелектуалци и представници најзначајнијих културних институција из Црне Горе и са српских простора, путем које ćе се чути "ријеч народа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана