Брамерц: Регионална сарадња кључна за остварење правде

Танјуг
Брамерц: Регионална сарадња кључна за остварење правде

ХАГ – Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, Серж Брамерц, завршио је посјету земљама Западног Балкана, укључујући Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Хрватску, саопштено је данас из тог Механизма.

Како се наводи, током састанака са високим званичницима све четири земље, учешћем на догађајима као што је годишња конференција регионалних тужилаца за ратне злочине, изјавама у медијима и активностима у дипломатским круговима, тужилац Брамерц је настојао да скрене пажњу на правду за ратне злочине.

Његов циљ је да охрабри нову динамику и укаже на хитност, пошто је прошло већ готово три деценије од краја оружаних сукоба у БиХ и Хрватској, а такође и да оствари споразуме и пружи подршку регионалној сарадњи, наводи се у саопштењу.

Након завршетка посјета, Брамерц је у саопштењу изразио задовољство што је протеклих недјеља учествовао у разговорима са низом партнера и актера на подручју Западног Балкана са којима је разматрао начине како се заједнички може постићи правда за жртве злочина почињених током конфликата у бившој Југославији.

„Посебно сам захвалан што су ме примили многи високи званичници, укључујући шефове држава, министре и главне тужиоце. Током свих сусрета моја порука је била јасна: још има много тога да се уради. Многи починиоци још нису приведени правди коју очекују бројне жртве,” навео је Брамерц.

Он је додао да то не значи умањивање постигнутих резултата, јер је у овом региону за ратне злочине одговарало много више починилаца него у било ком другом савременом конфликту, али се процес извршења правде мора наставити, а задаци пред нама остају од виталне важности.

„Без изузетака сам добио одговор да национална посвећеност испуњењу правде остаје чврста. Земље региона признају своју одговорност и јасно схватају да је правда од кључног значаја за жртве, као и за помирење и владавину права," указао је Брамерц.

Како је додао, постигнути су споразуми о конкретним корацима, укључујући трансфер случајева против осумњичених и оптужених који нису доступни из БиХ у друге земље региона.

Брамерц је истакао да су регионални тужиоци и владини званичници указали да помоћ коју им пружа Канцеларија тужиоца Резидуалног механизма има велики утицај и значај, истовремено затраживши да та сарадња буде додатно ојачана.

„Мандат који је Савјет безбједности УН дао мојој Канцеларији како би помогла нашим партнерима очигледан је доказ како УН и међународна заједница помажу државама чланицама да остваре своје националне приоритете у задовољењу правде за ратне злочине," закључио је Брамерц у саопштењу.

Главни тужилац Брамерц посјетио је Србију од 3. до 5. септембра гдје се састао са предсједником Александром Вучићем, министарком правде Мајом Поповић и вршиоцем дужности главног тужиоца за ратне злочине Душаном Кнежевићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана