Бољковца прво процесуирати за прогон Срба

Агенције
Бољковца прво процесуирати за прогон Срба

Бањалука - Представници Удружења избјеглих Срба из Хрватске сматрају да хрватске власти морају прво да процесуирају Јосипа Бољковца за злочине и прогон Срба из Хрватске.

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да је неприхватљиво да Бољковац пред хрватским правосуђем прво одговара за злочине над цивилима након Другог свјетског рата који су сарађивали са усташама, док за злочине над Србима у протеклом рату у Хрватској нико не одговара.

"Бољковац мора прво да одговара за прогон Срба из Хрватске деведесетих година, а након тога нека се преиспита и свака друга његова одговорност", истакао је Пузигаћа.

Предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић
сматра да Бољковац по командној одговорности сноси највећу одговорност за припрему ратних активности 90-тих година у вези са наоружавањем хрватских паравојних формација и прогон Срба из Хрватске.

"Бољковац је као министар унутрашњих послова заједно са Мартином Шпегељом
радио на наоружавању Хрвата и стварању тадашњег Збора народне гарде /ЗНГ/ Хрватске", рекао је Жарковић Срни.

Жарковић каже да је Бољковац одговоран и за стварање свих врста логора за Србе у Хрватској у пероду 1991-1995. године.

"Бољковац је био и непосредни руководилац Томиславу Мерчепу за стварање
логора за Србе у Пакрачкој Пољани и Марином Селу, ликвидацију Срба у Госпићу под командом Мирка Норца, те за прогон Срба у Карловцу", закључио је Жарковић.

Жупанијски суд у Загебу потврдио је данас оптужницу против бившег првог
хрватског министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца /93/ за злочине над цивилима почињеним након Другог свјетског рата.

Први министар полиције у вријеме Фрање Туђмана терети се да је као шеф ОЗНЕ у мају 1945. године наредио хапшења и ликвидацију 21 цивила са подручја Дуге Ресе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана