Бољковац: Суђења се не бојим, а усташтво и даље живи у Хрватској

Агенције
Бољковац: Суђења се не бојим, а усташтво и даље живи у Хрватској

Карловац - Први хрватски министар унутрашњих послова Јосип Бољковац, који очекује суђење за партизански злочин над цивилима 1945. код Дуге Ресе, казао је да се не боји ни суђења нити могуће осуде, но истиче да прогон њега који је међу првима дизао устанак против фашизма доказује да усташтво и даље живи у Хрватској, што „мора бити велика опомена“.

Након комеморативног скупа жртвама усташког терора у Горњој Требињи код Карловца Бољковац је новинарима изјавио да се не боји могућег затвора због оптужби за злочин над цивилима 1945. јер „није крив нити суд има аргументе за његову кривицу“.

Бољковцу би на загребачком Жупанијском суду за мјесец дана требало почети суђење због оптужби да је као шеф котарске ОЗНА-е 1945. наредио смакнуће 21 цивила због њихове сарадње с усташким властима.

 “Све је могуће због превеликих дискрецијских овласти судаца, иако ликвидација из 1945. године нема никакве везе са мном“, казао је Бољковац.

 “Оне са словом 'У' је скупља логорска екипа, а организаторе усташког покрета је купила ОЗНА округа, а не ОЗНА котара, на чијем сам челу био ја, јер котарска ОЗНА за то није имала надлежност“, казао је Бољковац. Додао је да је у вријеме дугорешког злочина он био у болници због тровања храном.

 На питање значи ли то да се уопште нема разлога бојати суђења Бољковац је одговорио „да је трагично само то да се у Хрватску враћа усташлук па се суди СКОЈ-евцима који су против фашизма дизали устанак 1941.“.

 “Ја бих радије да гријешим, да више нема усташлука, али не гријешим. Коме треба сада суђење против оних који су први дизали устанак и извршавали задатке, пропјешачили ове крајеве кад се клало и убијало, као и овдје у бившој општини Скакавац? Некоме ваљда треба. Али то је опомена. Опомена!, казао је Бољковац Хини.

 Током суђења које би требало почети 5. фебруара очекују се искази 40-ак свједока. Међу њима је родбина убијених, они који имају сазнања је ли Бољковац имао овлашћења командоватии јединицама Корпус народне обране Југославије (КНОЈ) те свједоци који би требали одговорити је ли на дан злочина био у карловачкој болници. Очекује се и анализа архивске грађе која би могла расвијетлити под којим је околностима дошло до злочина.

 Бољковац је наводно између 7. маја и средине јуна 1945. противно прописима међународнога ратног права, наредио хапшење шест познатих и 14 непознатих особа које су касније, како тврди тужилаштво, по Бољковчевој наредби ликвидирали припадници њему подређене 3. чете 1. хрватске бригаде КНОЈ-а и закопали их на предјелу званом Виданка Цурак. У оптужници стоји и да је један мушкарац, који се успротивио одвођењу, убијен из ватреног оружја код жељезничке пруге у Дугој Реси.

Откривена спомен-костурница за 205 Срба и Рома

У Горњој Требињи код Карловца данас је откривена Спомен-костурница у којој су положени посмртни остаци Срба и Рома, жртава усташког злочина из 1942. године.

На данашњи дан прије 72 године у шумама Домачај луга и Липљанско млађе усташе су заклале 205 цивила из околних села, и то Срба, Рома и православни свештеник, по националности Рус.

Предсједник Удружења антифашиста Карловац Мирко Миладиновић рекао је да су они, од дјеце до стараца, изгубили живот само зато што су славили Божић по другом календару, преносе хрватски медији.

„Њихов живот угасио се само зато што су били друге националности и због тога што је режим који је владао у оно вријеме имао задатак да истријеби један народ који је живио на овим просторима“, истакао је Миладиновић.

Посмртни остаци жртава усташког злочина у заједничку гробницу поред цркве у Горњој Требињи положени су у октобру прошле године.

Масовне гробнице, у којима су били раније, биле су неадекватно обиљежене и та обиљежја оштећена су у посљедњем рату након акције хрватских снага „Олуја“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана