Без договора Милановића са противницима ћирилице

Aгенције
Без договора Милановића са противницима ћирилице

Загреб - Хрватски премијер Зоран Милановић и представници такозваног штаба за одбрану Вуковара данас у Загребу нису постигли договор о двојезичним таблама на ћирилици и латиници.

Из овог штаба на разговор су дошли са захтјевом да се постављене табле на вуковарским државним институцијама скину, те да се престану постављати нове, јављају хрватски медији.

На састанку у Вуковару 17. октобра договорено је повлачење полицијских снага које су чувале двојезичне табле, уклањање заштитних ограда око двојезичних табли, као и наставак разговора.

Милановић је тада истакао да се закон мора проводити, те да табле остају на својим мјестима, а да ће се према њима свако односити на властиту одговорност.

Откривено ко је скинуо таблу

Хрватска полиција саопштила да је осумњичила 47-годишњака из Вуковара да је са зграде Хрватског завода за запошљавање скинуо двојезичну таблу.

У саопштењу за јавност вуковарско-сремске полицијске управе наводи се да је протеклог викенда над осумњиченим спроведено криминалистичко истраживање којим је утврђена сумња да је 25. октобра скинуо и однио двојезичну таблу, само неколико дана пошто је други пут постављена.

Још се истражује ко је протеклих дана скинуо двојезичне табле са зграда Државне управе и Прекшајног суда у Вуковару.

Од септембра када су постављене, двојезичне табле на латиничном и ћириличном писму су више пута скидане, па потом постављане, а неко вријеме их је чувала и полиција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана