Беране: Свештеници негирали кривицу, тужилаштво накнадно доноси одлуку

Срна
Беране: Свештеници негирали кривицу, тужилаштво накнадно доноси одлуку

БЕРАНЕ - Свештеници Српске православне цркве из Берана, који су данас саслушани у Основном државном тужилаштву у тој општини, негирали су да су прекршили мјере Националног координационог тијела за заразне болести организовањем традиционалне литије на Ђурђевдан, 6. маја.

Беранска полиција поднијела је раније кривичне пријаве против Драгана Ристића, Стефана Миловановића, Милоша Цицмила, Предрага Драгојевића и Вуксана Вешовића због основа сумње да су одржавањем ђурђевданске литије извршили кривично дјело непоступање по здравственим препорукама за сузбијање опасне заразне болести.

- Данас су у Основном државном тужилаштву у Беранама саслушани свештеници манастира Ђурђеви Ступови у Беранама чији су иницијали Д.Р, С.М, М.Ц, П.Д. и В.В. због основа сумње да су извршили кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести - саопштено је из Основног државног тужилаштва у Беранама.

Одлука у наведеном предмету биће донесена након што се предузму и друге неопходне мјере и радње, а о одлуци ће јавност бити благовремено информисана, наводи се у саопштењу.

Њих заступа тим адвоката.

Беранско Основно државно тужилаштво требало би да донесе одлуку да ли ће подићи оптужницу или одбацити кривичну пријаву.

Грађани окупљени испред Тужилаштва су се, након обраћања и молбе једног од свештеника, мирно разишли.

Свештеници манастира Ђурђеви ступови су на Ђурђевдан, 6. маја, кадили улице у Беранама, када их је у главној улици дочекао одређени број грађана који су скандирали "Не дамо светиње!", те их кратко пропратили до краја улице.

Свештеници су тврдили да то није била уобичајена ђурђевданска литија, већ молитвени ход, да су се строго држали правила социјалне дистанце и одбацили оптужбе да су организовали окупљање грађана у главној улици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана