Бељак: Срамотан програм ХРТ-а о Балајбургу, ћутали кад је славио цивилизовани свијет

Срна
Бељак: Срамотан програм ХРТ-а о Балајбургу, ћутали кад је славио цивилизовани свијет

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске сељачке странке (ХСС) Крешо Бељак истакао је да је срамота што ће Хрватска радио-телевизија (ХРТ) приказати у суботу, 16.

маја, чак три емисије посвећене Блајбургу, а није објавила готово ништа 9. маја, када је цивилизовани свијет славио побједу над фашизмом.

Бељак је на друштвеној мрежи „Твитер“ упозорио да је, за разлику од најава програма у вези са Блајбургом, један важан датум за цијелу Европу једва забиљежен на ХРТ-у, преносе хрватски медији.

„За ово плаћамо обавезну претплату ХРТ-у. Пардон, накнаду. А, 9. маја, када цијели цивилизовани свијет слави побједу, није било практично ништа на ту тему. Осим да су партизани тих дана преплавили Загреб. Дан жалости. Срамота“, написао је Бељак.

ХРТ ће приказати три емисије посвећене Блајбургу, а прва је пренос мисе у сарајевској катедрали поводом обиљежавања 75 година од догађаја у Блајбургу који се у Хрбатској обиљежава као трагедија.

У завршној акцији ослобађања Југославије од фашизма 11. маја 1945. године 36. дивизија Југословенске армије заробила је велики број усташко-домобранских снага.

Предајом непријатељске групације од око 30.000 војника, највише усташа и домобрана, 15. маја 1945. коначно је био завршен Други свјетски рат у Југославији.

Пред почетак разбијања СФР Југославије, односно од 1990. године до данас у новој Хрватској пропаганди је исконструисан тзв. „Блајбуршки покољ“ усташа и домобрана, за који нема доказа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана