Барозо: Хрватска ће бити успјешна прича

Агенције
Барозо: Хрватска ће бити успјешна прича

Брисел - Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо нагласио је да је приступање Хрватске Европској унији историјски тренутак, који враћа земљу на њено право мјесто у срцу Европе, преносе агенције.

- Радујем се хрватском доприносу Европској унији, која ће бити успјешна прича у корист Уније, грађана Хрватске и југоисточне Европе у цјелини - рекао је он у интервјуу хрватским дописницима из Брисела.

Барозо је додао да је приступање Хрватске, такође, и сигнал њеним првим сусједима.

- Оно показује да је европска перспектива стварна за оне земље које су чврсто опредјељене за ЕУ. То је јасан сигнал за регион - ЕУ испуњава своја обећања ако се спроводе реформе и испуњавају услови - казао је.

Он је оцијенио да хрватско приступање ЕУ означава још једну прекретницу у изградњи уједињене Европе и пружа “нови доказ трансформативне моћи привлачности Европске уније”.

- Хрватска се промијенила на боље, захваљујући тешком раду и преданости. Такође, мислим да је и наша подршка помогла да се то постигне - додао је Барозо, који је на питања хрватских дописника одговорио у писаном облику.

Кад погледамо уназад, на 2003. годину, када је Хрватска поднијела захтјев за чланство, лако је видјети како се земља промијенила. Растрзана сукобом прије само двије деценије, земља је сада стабилна демократија, способна да преузме обавезе чланства и испуњава стандарде ЕУ - рекао је Барозо одговарајући на питање зашто је процес приступања трајао тако дуго.

Како је пренијела агенција Хина, он је истакао да је борба против корупције важна, не само за кандидате него и за земље чланице и да је у приступном процесу с Хрватском стављен велики нагласак на то питање, не само на правни и институционални противкорупцијски оквир, него на резултате.

- Важно је да земље покажу да нико није изнад закона и да владавина права функционише у интересу њихових грађана - рекао је предсједник ЕК.

Говорећи о економским кретањима, Барозо је указао да Хрватска, како би профитирала од чланства у ЕУ, треба хитно да ријеши важне изазове у смислу оживљавања привредног раста, јачања јавних финансија, подстицања конкурентности и очувања финансијске стабилности.

На питање који би били услови ако Хрватској затреба помоћ у сљедећих неколико година, Барозо је одговорио да од почетка кризе постоје Европски стабилазациони механизам за еврозону и Инструмент за помоћ платном билансу за остале земље чланице и да се услови за ту помоћ увијек обликују према специфичним потребама и изазовима с којима се те земље суочавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана